Borell: Nadam se da EU neće morati slati vojsku na grčko-tursku granicu

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je nadu da europske zemlje neće morati slati vojsku na granicu Grčke i Turske, zbog zaustavljanja mogućeg novog vala izbjeglica iz Sirije. “Nadam se da nećemo morati da angažiramo vojsku”, rekao je Borell, odgovarajući na novinarsko pitanje vidi li ulogu za vojske zemalja članica EU […]

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je nadu da europske zemlje neće morati slati vojsku na granicu Grčke i Turske, zbog zaustavljanja mogućeg novog vala izbjeglica iz Sirije.

“Nadam se da nećemo morati da angažiramo vojsku”, rekao je Borell, odgovarajući na novinarsko pitanje vidi li ulogu za vojske zemalja članica EU na granici Grčke i Turske.

Borell je rekao da se slaže s Turskom da pomoć Europske unije toj zemlji nije dovoljna jer je današnja situacija teža od one iz 2016. godine, kada je postignut sporazum o financijskoj pomoći EU Turskoj, u zamjenu za zadržavanje izbjeglica.

“Nastavit ćemo pomagati koliko god možemo, ali stalno im poručujemo da guranje ljudi prema granici nije rješenje ni za koga i da izlaže ljude riziku. Želimo nastaviti  suradnju, ali ne tako, da uvjeravaju ljude kako mogu doći do Europe”, naveo je šef europske diplomacije.

Borell je ranije bio u Ankari, nekoliko dana nakon što je Turska objavila da otvara granice za migrante, nezadovoljna podrškom europskih saveznika u vezi s ratom u Siriji, u kojem aktivno sudjeluje. Deseci tisuća migranata krenule su potom prema granici s Grčkom. Borell je novinarima u Ankari rekao, da će EU izdvojiti hitnu humanitarnu pomoć od 170 milijuna eura za Siriju.

POPULARNE KATEGORIJE