Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto: HRT / HRT

Vijesti

Benčić (MOŽEMO!): Plenković ne može naći novog ministra unutar HDZ-a, Vlada je nestabilna

Oporbene stranke su imali sastanak s premijerom Plenkovićem. Razgovarali su konkretno o pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini. Prvi prihvatni punktovi bit će u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu, izražena je spremnost za slanje druge vrste humanitarne pomoći, a Hrvatska će pomoći i vojnom opremom, pješačkim naoružanjem, izjavila je u Oporbenom zarezu Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo!.

– Kao zeleno-lijevi blok smatramo da je dobro da se Hrvatska istakne upravo humanitarnim aspektom, ali i u svim aspektima tehničke i pravne pomoći koji su vezani uz rat i ratna zbivanja, kao što su monitoring ratnih zločina, pomoć u prijavama Međunarodnom kaznenom sudu i UN-u, Hrvatska u tome ima iskustva i ekspertizu još od 90-ih godina. Postoji slaganje i kod oporbe i kod opozicije da tako bude, izvijestila je Benčić.

Tražili su, kaže, i informaciju jesu li procijenjeni rizici što se tiče gospodarstva i opskrbnih lanaca koje rat može donijeti Hrvatskoj. O tome za sada nema informacije, nadaju se, kaže, da će odgovor dobiti ovaj tjedan. Predložili su premijeru da se na Europskom vijeću razgovara o tome da se dio sredstava namijenjenih Nacionalnom planu oporavka i otpornosti odmah izdvoji i uloži kako bi se postigla prehrambena i energetska sigurnost.

Na novinarsko pitanje o LNG terminalu, odgovorila je kako je pitanje sada koliko ćemo ga zapravo iskoristiti.

– Za sada ne vidimo konkretne koristi od njega, nisu kvantificirane, ne znamo koliko je zakupljeno od strane drugih kompanija i koliko možemo koristiti. O tome ćemo razgovarati s premijerom u srijedu, kada će on predstaviti te planove Vlade u Saboru, rekla je i izrazila nadu da će se u ovoj krizi Vlada postaviti drugačije i da će postojati dijalog.

Sberbank i Fortenova

Komentirajući situaciju sa Sberbankom, Benčić je istaknula da ako propadne Sberbank Europa, vrlo je moguće da i druge podružnice i tvrtke kćeri diljem svijeta počnu propadati. “Moguće je tada”, kaže, “da i matica Sberbanka Rusija uđe u to stanje, a tada je pitanje što će napraviti sa svojim udjelom u Fortenova grupi.”

– Moguće je da će ga htjeti prodati, mi gledamo koji bi mogli biti interesi Hrvatske u smislu interesa za otkup, i to iz vrlo bitnih razloga, a to su određena koncesijska prava koja imaju na korištenje vode, poljoprivredna zemljišta, lovišta itd. Mislim da je jako važno za Hrvatsku da te prirodne resurse u potpunosti vrati pod svoju kontrolu i koristi ih za dobrobit svih građana, poručila je.

Izbjeglice, kako organizirati pomoć

Što se tiče izbjeglica iz Ukrajine, Benčić je naglasila kako je iznimno važno da sve ide preko sustava koji organiziraju prihvat – Crveni križ, Caritas, gradovi…

– Građani se mogu, naravno, javljati i nuditi smještajne jedinice, ali važno je da sve ide kroz sustav kako bi svi koji uđu u našu zemlju mogli biti registrirani, da znamo gdje su kako bismo imali kontakt s njima i ponudili im i druge pakete pomoći – uključivanje u obrazovni sustav, na tržište rada itd., istaknula je.

Ratni zločini

Smatra da je iznimno važno dokumentiranje ratnih zločina i prijavljivanje javnosti, medijima i međunarodnim tijelima. Težak je to proces, kaže te napominje da se Hrvatska s tim već suočavala pa smo zato u tom dijelu i korisni.

Novi ministar graditeljstva

– O tome se danas s premijerom nije razgovaralo, ali to je tema i bit će tema, kaže i naglašava kako situacija nije dobra.

– Vlada je nepotpuna i nestabilna, izgleda da je još nekoliko ministara pod istragom, riječ je o korupciji. Sada je svojom vanjskopolitičkom aktivnošću premijer uspio malo staviti pod tepih stanje u Vladi, ali činjenica je da nije uspio imenovati ministar graditeljstva, nije uspio unutar svoje stranke identificirati osobu koja će biti ministar i to je pokazatelj nestabilnosti Vlade i previranja koja se događaju u HDZ-u, smatra Benčić.

Produljenje roka za korištenje novca iz EU-ova fonda za obnovu nakon potresa

Benčić smatra da je naravno dobro to što imamo još godinu dana i 3 mjeseca za iskorištavanje fonda, ali loše je što smo se do toga uopće doveli. “Još lošije je”, kaže, “ako se sada smatra da se kupilo dovoljno vremena i da se ne krene raditi u 6. brzini.”

– Mi ne vidimo da se radi jer koordinatora nemamo. Ministar graditeljstva je glavni koordinator. Proces ne može i ne smije stajati, moramo imati osobu u Vladi koja koordinira obnovu, poručila je.

Izvor: HRT

Povezane vijesti

Politika

Povjesničar Ivo Goldstein bio je gost Dnevnika HRT-a, a govorio je o Rezoluciji UN-a kojoj se Hrvatska protivi te o stanju u Izraelu. Koja...

Politika

U utorak, 24. listopada u Mlinovima se održala proširena sjednica Izvršnog odbora Temeljnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice Mlinovi. Sjednicu je otvorio i vodio Marko...

Intervju

Uglednog profesora suvremene političke povijesti pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu te savjetnika predsjednika HDZ-a upitali smo za komentar dosad neviđenog ponašanja oporbenih saborskih zastupnika, o...