AFERA ”ŽIČARA” SVE VIŠE POČINJE NALIKOVATI KULTNOM FILMU ”SEX, LAŽI I VIDEOVRPCE”!

Afera s poskupljenjem izgradnje žičare na Sljemenu poprimila je dimenzije pravog trilera s elementima sapunice. Kao u dobrom filmu u kojemu ”mala” priča iz svakodnevice otkriva ”veliku” o dubljim društvenim i sudbinskim problemima, tako se i afera s poskupljenjem izgradnje žičare podijelila na najmanje tri kraka. Predmet sukoba postao je sedmosatni film u kojemu nepoznata […]

Afera s poskupljenjem izgradnje žičare na Sljemenu poprimila je dimenzije pravog trilera s elementima sapunice.

Kao u dobrom filmu u kojemu ”mala” priča iz svakodnevice otkriva ”veliku” o dubljim društvenim i sudbinskim problemima, tako se i afera s poskupljenjem izgradnje žičare podijelila na najmanje tri kraka.

Predmet sukoba postao je sedmosatni film u kojemu nepoznata osoba objašnjava razloge poskupljenja žičare, sve izmijene na projektu, izgrađene pa onda iznova napravljene segmente, promjene površine objekta i druge intervencije koje će na kraju rezultirati time da ovaj objekt u konačnici stoji 700 milijuna kuna.

Dok se građani sada već naglas šale sa žičarom kao promašenim projektom, doduše izgrađenim od njihova novca, autor filma tvrdi da je cijeli projekt služio za izvlačenje sredstava. Gradski vijećnici, s druge strane, optužuju Vladimira Gruborovića, posebnog savjetnika gradonačelnika Milana Bandića da je autor filma.

Ovu toliko kompliciranu i složenu dramu samo USKOK može raspetljati, što će i pokušati, iako se u samom zapletu javljaju i dvije njihove zaposlenice.

Milan Bandić je smatrao da su protivnici ovog projekta samo ljubomorni i da će žičara voziti 3. siječnja, usprkos njihovim zlim mislima. Izgleda, međutim, da su neki ljudi tijekom ovoga projekta postali i veoma bogati.

Optuženi Vladimir Gruborović dolazi iz obitelji kojoj scena nije strana, njegov otac pokojni je glumac Duško Gruborović. Kao čovjek od naročita Bandićeva povjerenja bio je zadužen za nadgledanje izgradnje žičare. On je, po njima, autor osvetničkog filma, ali i glavni krivac za sva dodatna poskupljenja izgradnje.

Je li Vladimir Gruborović, skriven iza pseudonima Dragutin Saili, Konspirator koji je snimio film? Grad Zagreb smatra da je, a kao motiv navode osvetu za prekinute poslove.

Grad Zagreb tvrdi da Gruborović mjesecima ne dolazi na posao, da je autor filma, a prijete mu i otkazom. Navodi se da je projektant žičare Elektroprojekt tvrtka s kojom je Gruborović u dobrim odnosima i da je to razlog što je dobila posao usprkos tome što je nedavno osnovana i nema adekvatne reference.

Arhitektica Ana Lovinčić je izradila projekt donje stanice žičare. Optužena je da je prekopirala izgled zgrade Deloitte-a u Oslu. Ipak, naplatila ga je 1,25 milijuna kuna, oko 850.000 kuna više nego što je prvobitno planirano.

U međuvremenu, ovaj projekt, s već spornim autorstvom, izmijenjen je tijekom izgradnje i sada Ana Lovinčić tuži Grad Zagreb zbog narušavanja autorskoga djela. Istovremeno, Grad Zagreb tuži Elektroprojekt zbog prekoračenja budžeta koji im je odobren. Usprkos svim ovim problemima, Elektroprojekt i Lovinčićkina tvrtka Arhitektura u bijelom dobili su i natječaj za izgradnju još jedne žičare do staze Panjevina koja će samo arhitektičinoj tvrtki donijeti oko 1,9 milijuna kuna.

Korekcije na projektu pripisane su Gruborovićevoj megalomaniji i zastupanju projekata koji nisu realni za realizaciju. Pa ipak, iz uvida u dokumentaciju vidljivo je i da su neki drugi akteri iznosili zahtjeve, recimo Hrvatski skijaški savez je tražio da gondole primaju šest, a ne četiri skijaša kako je prvobitno planirano.

Gradski ured za izgradnju odmah je reagirao predlažući Bandiću da ovaj projekt obustavi, ali to neće spriječiti Elektroprojekt da naplati svoje pripremne radove koje je već izveo. Da do zaustavljanja radova nije došlo, Grad bi snosio možda i pet do deset puta veće troškove, ali i ovi sadašnji su ogromni.

Usprkos pokušajima Grada Zagreba da optuži Gruborovića da je jedini odgovoran za ovaj fijasko, mnogi dokumenti sugeriraju da je on ipak bio dio tima i da su odluke donesene zajednički, što ih ne čini manje štetnim.

Kao drugi motiv za Gruborovićevu osvetu navodi se teza da je on usporavao naplatu dugova Zagrebgradnje od 18 milijuna kuna i da su naplaćeni tek kada se toga zadataka primio drugi čovjek, u posljednjem trenutku prije nego što bi zastarjeli i postali nenaplativi. Kao argumenti u prilog ovog motiva navode se i tvrdnje da je Gruborović kupio stan od Zagrebgradnje prije sedam godina, a čitavih devet je odgađao naplatu duga.

Ovdje triler dobiva i svoju ljubavnu priču. Naime, tvrdi se i da je Ana Lovinčić u vezi s Gruborovićem te da je i ona od Zagrebgradnje kupila stan i to bez hipoteke u novom neboderu na Vrbanima III gdje kvadrat stoji od 2200 do 2400 eura. Njezin stan po procjenama vrijedi oko 1,7 milijuna kuna.

Ana Lovinčić se ne izjašnjava o porijeku imovine. Gruborović pak tvrdi da su ovo sve neistine i da je on žrtvovan kako bi se prikrila cijela afera. O odnosu s Anom Lovinčić on kaže da nije bio u poziciji da utječe na njezin angažman, niti da je imao pravo potpisa na dokumentima koji se nje tiču.

Vrbani III su zemljište koje je bilo dio afere oko razmjene između Grada Zagreba i Zagrebgradnje odnosno sestrinske firme Geoprojekta u vrijednosti od 186 milijuna kuna. USKOK se već bavio ovom lokacijom i transakcijama koje su se odvijale za vrijeme vladavine Milana Bandića.

Poslije uhićenja blokirana su tri stana koja je navodno koristio upravo Bandić, i to u vlasništvu Zagrebgradnje, Geoprojekta i Parona koji je dio GIP Pionira, izvođača radova na Sljemenu.

Službenica USKOK-a na kraju je od Gruborovića uzela predmet Zagrebgradnje i naplatila komunalni dug koji je devet godina stajao nenaplaćen. Konspirator, autor filma ju je međutim naveo kao jednu od tri službenice USKOK-a koje su, uz zapisničarku, dio zavjere oko problematične izgradnje na Sljemenu. Zato Konspirator tvrdi da USKOK ne može riješiti ovaj slučaj jer su njegove službenice umiješane u aferu.
U ovim milijunskim iznosima, postoji samo jedna ”sitna” krađa koja je dostupna običnim smrtnicima. Grad Zagreb naime tvrdi da je Gruborović otuđio dron koji mu je dan za snimanje i analizu gradilišta na Sljemenu. To je možda baš i šlag na kraju ovog korupcijskog kolača.

POPULARNE KATEGORIJE