ZBOG PRITISKA PLENKOVIĆA, NATAŠA NOVAKOVIĆ ZATRAŽILA ZAŠTITU EU-a

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković poručila je da će Povjerenstvo, unatoč prozivkama državnih dužnosnika, nastaviti raditi kao i do sada te da su se zbog stanja u Hrvatskoj i novog zakona o sprečavanju sukoba interesa obratili stranim institucijama. “Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju […]

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković poručila je da će Povjerenstvo, unatoč prozivkama državnih dužnosnika, nastaviti raditi kao i do sada te da su se zbog stanja u Hrvatskoj i novog zakona o sprečavanju sukoba interesa obratili stranim institucijama.

“Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju rad Povjerenstva kao arbitara i kao politički instrumentaliziran. Radi zaštite rada i integriteta ovoga tijela želimo naglasiti da ćemo unatoč prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i do sada, sukladno praksi koja je već potvrđena od upravnih sudova i Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja naših godišnjih izvještaja”, kazala je predsjednica Povjerenstva.

Nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je odluku Povjerenstva da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja nazvao apsurdnom, Nataša Novaković je ocijenila neprimjerenom, ali i dodala je, kako premijerove izjave ne doživljava osobno.

“Samo sam bila iznenađena. Neću komentirati na osobnoj razini. Premijer je mogao doći na sjednicu i sve što je rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare mogao je reći kod nas na sjednici i očitovati se”, kazala je.

Ustvrdila je da Povjerenstvo postupa u skladu sa sudskom praksom, odnosno odlukama Upravnog suda i Visokog upravnog suda te da nije izvan zakona i uvijek je spremno za komunikaciju. “Mi ne vodimo osobni rat protiv nikoga, mi donosimo odluke jer je to naš posao”, istaknula je.

Zbog stanja u Hrvatskoj i najave novog zakona o sprečavanju sukoba interesa Povjerenstvo se prije mjesec dana obratilo Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), a kontaktiralo je i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Nataša Novaković je najavila kako će se sastati i s predstavnikom Europske komisije.

POPULARNE KATEGORIJE