Veliki Bandićev proračunski plan: 240 milijuna kuna deficita – najviše u zadnjem desetljeću!

Zagrebački skupštinari u četvrtak su većinom glasova donijeli zaključak o prijedlogu zagrebačkog proračuna koji je za 2018. planiran u iznosu od 7,57 milijardi kuna što je nerealno puno odnosno čak 12 posto više nego u 2016. za koju postoje egzaktni podaci. Usvojenim prijedlogom proračuna planira se manjak od 240 milijuna kuna što je uvjerljivo najveći planirani manjak […]

Zagrebački skupštinari u četvrtak su većinom glasova donijeli zaključak o prijedlogu zagrebačkog proračuna koji je za 2018. planiran u iznosu od 7,57 milijardi kuna što je nerealno puno odnosno čak 12 posto više nego u 2016. za koju postoje egzaktni podaci. Usvojenim prijedlogom proračuna planira se manjak od 240 milijuna kuna što je uvjerljivo najveći planirani manjak u zadnjem desetljeću.

Bandić ga namjerava pokriti prodajom udjela u trgovačim društvima u djelomičnom vlasništvu Grada i to – državi. Postavlja se pitanje hoće li država doista novac poreznih obveznika potrošiti na kupnju tih trgovačkih društava, ali i po kojoj cijeni?

To bi se moglo ostvariti, naravno na štetu građana, jer notorna je činjenica  da zahvaljujući upravo Bandićevim zastupnicima u Saboru (čiji broj stalno raste jer kupuje oporbenjake zahvaljujući izdašnim ponudama koje je teško odbiti), aktualna vlast ima većinu što znači da je Bandić drži u šaci. Podsjetimo, Bernardićev (SDP) pokušaj da Sabor izglasa nepovjerenje Vladi zbog Agrokora neslavno je propao početkom studenog budući da je oporba skupila mizernih 59 zastupničkih ruku, dok je za ostanak Vlade bilo 78 zastupnika. Slično je bilo i s Mostovim pokušajem rušenja ministra financija  Zdravka Marića zbog povezanosti s Agrokorom, i njegove tvrdnje da nije znao što se u Agrokoru događa, što se kasnije pokazalo kao laž.

No, vratimo se na Grad Zagreb. Zanimljivo, zagrebački proračun za 2018. predviđa povećanje rashoda za plaće zaposlenika Gradske uprave koji su usvojenim prijedlogom povećani  za gotovo 130 milijuna kuna u odnosu na 2016. Nezavisna gradska zastupnica  Sandra Švaljek detaljno je izanalizirala proračun i smatra da je uzrok povećanja mase plaća nastavak bujanja ionako ogromne administracije. A tko će to platiti? Pa Zagrepčani, tko drugi.

Švaljek smatra i da su kapitalni projekti najizglednija žrtva nerealnih planova predloženog proračuna jer se prihodi neće odvijati željenom dinamikom dijelom i zbog porezne reforme (siječanj 2017.) koja je umanjila prihode lokalnih jedinica od poreza na dohodak i prireza. Uoči jučerašnje sjednice Skupštine Bandić je to i potvrdio izjavivši da je “Božićnim darom Vlade, Zagreb ostao bez 400 milijuna kuna”.

Prisjetimo se, iako je u kampanji pompozno najavljivao dovršetak sljemenske žičare do kraja 2018. Bandić je nakon pobjede tu odluku odgodio za najmanje šest mjeseci. Zagrepčani ulaze u drugo desetljeće bez žičare, a u javnosti se rijetko može čuti da se novac za njezinu gradnju mogao povući iz EU fondova. Grad nije pokazao preveliki interes za takav način financiranja jer se europski novac mora trošiti transparentno, a iskustvo pokazuje da zagrebačka uprava nerado njeguje takav “modus operandi”.

Tablica pokazuje kakvo je dosad bilo izvršenje kapitalnih rashoda, a što je plan u 2018.:

Kako dakle, Bandić misli namaknuti novac za nerealno bogat gradski budžet u 2018.? Iz prijedloga proračuna iščitava se – prodajom gradske imovine u iznosu od 150 milijuna kuna što je tri puta više nego u 2016. A koliko Grad ima imovine, javnost još ne zna jer registar gradske imovine nije javno dostupan iako je navodno napravljen. Podaci se kriju kao zmijske noge. Imovine ima, no nije transparentna  čime se omogućuju raznorazni “marifetluci”.

Posljednja sjednica Skupštine imat će nastavak u ponedjeljak jer se jučer cijeli dan raspravljalo o toj prvoj točci – prijedlogu proračuna u 2018. iako su zastupnici na kraju prihvatili i Izmjene i dopune programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2017.

U ponedjeljak je na rasporedu 31 točka dnevnog reda među kojima će biti i uvijek zanimljiva – nagodba o zamjeni gradskog zemljišta.

 

 

POPULARNE KATEGORIJE