VATRENA PUSTOŠ U NOTRE DAME: Nema znakova da je požar podmetnut

Dan nakon požara u katedrali Notre Dame (Cathédrale Notre-Damme de Paris), koji je prijetio uništi znamenitu gotičku građevinu na otočiću na Seinei (Ile de la Cité), jedan od simbola Pariza, svijet je ujedinjen u porukama podrške Francuskoj. Mnogobrojni svjetski lideri izrazili su žaljenje zbog strašnih scena iz Pariza, dok su neki od njih ponudili Francuskoj […]

Dan nakon požara u katedrali Notre Dame (Cathédrale Notre-Damme de Paris), koji je prijetio uništi znamenitu gotičku građevinu na otočiću na Seinei (Ile de la Cité), jedan od simbola Pariza, svijet je ujedinjen u porukama podrške Francuskoj.

EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Mnogobrojni svjetski lideri izrazili su žaljenje zbog strašnih scena iz Pariza, dok su neki od njih ponudili Francuskoj pomoć i rekonstrukciji 850 godina staru katedralu, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Strahoviti požar u katedrali stavljen je pod kontrolu u utorak, nakon devet sati divovske borbe pariških vatrogasaca s vatrenom stihijom.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov. Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje obaju zvonika te su spasili mnogobrojne vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela, dok slike nisu spašene. Ne zna se koliko su uništeni prekrasni vitraži i znamenite orgulje Notre-Dame. Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

„Najgore je izbjegnuto“, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći, najavivši pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih i najljepših primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture, velikim kulturnim i povijesnim dobrom, biserom koji u godini dana primi oko 13 milijuna turista (35 tisuća na dan).

Predsjednik Macron je kasno sinoć rekao da će francuski narod obnoviti katedralu. Prema stotinama milijuna eura koji su do sada skupljeni – točnije 670 milijuna – a u čemu su se istaknuli francuski milijunaši i sâm grad Pariz, neće ga nedostajati, ali obnova i restauracija će biti golem i zahtjevan posao, za što postoji precizna i opsežna dokumentacija.

POPULARNE KATEGORIJE