U srijedu 21. Dan ljubaznosti u prometu

U srijedu 31. svibnja od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka u sklopu akcije Dan ljubaznosti u prometu, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Akciju, 21. put zaredom, organizira Zagrebačka policija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i […]

U srijedu 31. svibnja od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka u sklopu akcije Dan ljubaznosti u prometu, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Akciju, 21. put zaredom, organizira Zagrebačka policija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

“Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: ‘Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu’. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: ‘Hvala’ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji”, ističu u policiji.

Dodaju da je krajnji cilj akcije osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. “Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje”, navodi policija.

Podsjećaju i na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 17.742 evidentiranih vozača njih 68,43 posto propustilo pješake, što je u odnosu na akciju iz 2015. povećanje broja savjesnih vozača za 2,16 posto.

U proteklih 20 godina policija bilježi povećavanje broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2015. kada je broj savjesnih vozača u odnosu na godinu ranije smanjen za 1,16 posto, 2012. sa smanjenjem od 0,18 posto i 2008. kada je broj savjesnih vozača bio pet posto manji.

Deset nasumično izvučenih savjesnih vozača bit će prigodno nagrađeni, a nagrade će dodijeliti Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget u utorak, 13. lipnja.

Izvor: Hina

POPULARNE KATEGORIJE