TJEDNI ČUŠPAJZ: Dinamo i Živi zid

Padaj silo i nepravdo – pjevalo se onomad. U vrijeme totalitarnog mraka, dok je radnička sirotinja od strane svirepih jugokomunističkih vlastodržaca bila prisiljena da radi u tvornicama koje su diljem zemlje seljaka na brdovitom Balkanu nicale kao gljive poslije trotjedne svibanjske kiše. Dok su radnici izvan radnog vremena morali graditi kuće, dok ih se tjeralo […]

Padaj silo i nepravdo – pjevalo se onomad. U vrijeme totalitarnog mraka, dok je radnička sirotinja od strane svirepih jugokomunističkih vlastodržaca bila prisiljena da radi u tvornicama koje su diljem zemlje seljaka na brdovitom Balkanu nicale kao gljive poslije trotjedne svibanjske kiše. Dok su radnici izvan radnog vremena morali graditi kuće, dok ih se tjeralo na ljetovanja u brojna odmarališta i šoping hodočašća u susjedne države.
Odavno je sve to iščezlo i danas postoji samo u sjećanju. Zavladaše sila i nepravda u toj mjeri da ih se više ni ne pokušava prikriti, sram kao društvena kategorija ne postoji, a jedini relevantan parametar, jedina realna vrijednost jest novac.

Prošlotjedni događaji u Dinamu i Živom zidu čvrsta su potvrda da sram ne postoji i da je novac jedini smisao i cilj bilo kakvog angažmana „u javnom interesu“.

Živozidaši, beskompromisni borci protiv tlačiteljskog euro-sustava, banaka i bankara što tiskaju te eure, požderaše se međusobno oko par tisuća eura mjesečno. Kao hijene oko strvine. Toliko žestoko da je stranka u istom času nestala poput mjehura od sapunice.

I nije to sramotno razgolićivanje njihovog pravog karaktera nikakvo iznenađenje, zapravo nije ni zanimljivo. Od čitave živozidaške parade, još od spektakularnih predstava na deložacijama pa kasnijih idiotskih ispada i mlaćenja prazne slame pa sve do danas kad su pale feredže s lica, najzanimljivije je njihovo simpatizerstvo, volonterstvo i članstvo u stražnjim ešalonima. Vrlo zanimljiva materija za proučavanje u biološkom smislu. Kakav im je mozak? Svijetli li u mraku? Kakve je veličine hipotalamus? Koliko žilica nedostaje? Ima li ga uopće?

Slično je s navijačima i simpatizerima Dinama koji u kriminalnoj strukturi kluba – preslikanoj na sav nogomet u državi – ne vide nikakav problem. Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji i predstavljanju novog tehničkog direktora Dinama – osuđenog na zatvorsku kaznu zbog izvlačenja novca iz Dinama – bjelodano je prezentiran karakter kluba, ali i svega ostalog; pravosuđa, stanja uma navijača koji to podržavaju, sporta, društva u cjelini.

I zato možda spajanje Dinama i Živog zida nije loša ideja. Ciljevi te misija i vizija su isti, a i jedno i drugo je podjednako nadrealno.

Posvuda su samo sila i nepravda, uza svu hinjenu političku korektnost, transparentnost, toleranciju i ostale opsjene.

No, Povorka ponosa, 18. po redu protekla je mirno. Za razliku one od prije 18 godina. Može se reći da smo evoluirali, ali nam zaista teško, teško ide. I teško se u ovom društvu prihvaćaju norme kakve su u civiliziranom svijetu već srasle kao prst i nokat.

Istovremeno, uz Paradu ponosa, događa se da Hrvatska neće imati predstavnike na jubilarnom, 75. obilježavanju Dana D.
Osima ukoliko predsjednica, predsjednik Sabora i ostali revni komemoratori odluče usput obaviti kakvu komemoraciju poginulim pripadnicima Rommelovih divizija na Normandiji. Ili strijeljanim francuskim kolaboracionistima netom nakon toga.

Istovremeno, uz Paradu ponosa, u Hrvatskoj se događa prosvjed protiv Roma. Kakvi god bili motivi i razlozi, prosvjed protiv nacionalne manjine trebao bi biti apsolutno nedopustiv.

Ukoliko se Parada ponosa ne može reflektirati na sve segmente društva – jer ona u suštini to i jest – onda se može reći da smo džaba krečili.

Agencija Fich podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje. Što znači da ćemo se sada moći zaduživati još dugoročnije. Do stoljeća sedmog u tisućljeću četvrtom.
Ministar zaštite okoliša i energetike izjavio je kako vjeruje da će zbog toga biti još mjesta za rasterećenje plaća. Odlično je da barem on vjeruje jer radnici više ne vjeruju.
Ni njemu ni bilo kome od njegovih.

Posao s nabavom borbenih aviona odavno je propao, ali u cilju sigurnosti našeg slobodnog neba nepokolebljivo i ustrajno se pokušava pronaći rješenje. Sukladno tome zakazana je važna sjednica Vijeća za obranu. Sazvala predsjednica, potvrdila Svjetska udruga nabavljača rashodovanih borbenih aviona.
Međutim, sjednica je odgođena do daljnjeg. Stativa! Milojko Pantić bi rekao – prosto neverovatno!

Projekt „Fit katolik“ okuplja sve više zainteresiranih. Očekuje se i osmišljavanje katoličkog bicikliranja, planinarenja, plivanja, sunčanja, kupanja. Ali i katoličke matematike, fizike, rudarenja, voćarstva, hortikulture.

Mađarski nacionalisti objaviše neke karte gdje dijelovi Hrvatske pripadaju Mađarskoj imperiji. Što nije izazvalo gotovo nikakvu reakciju hrvatskih nacionalista. Očekivano, jer Mađari su soft. Srbi su hardcore.

Najkomičniji trenutak tjedna svakako je obilazak gradonačelnika Bandića po dotrajalom Savskom mostu. U jednom trenutku je neodoljivo asociralo na scenu iz kultnog filma „Ko to tamo peva“ i konstataciju „..Nije to tako loše kao što izgleda“.

Svijet: Neprofitna organizacija CDP ( u vlasništvu 200 najprofitnijih svjetskih kompanija ) izračunala je da bi šteta od klimatskih promjena u idućih pet godina mogla biti oko 1000 milijardi dolara. Mogli su izračunati i 2000 milijardi, ionako se ni jedno ni drugo ne može ni izračunati ni dokazati. Ali se može – zato CDP i postoji – malo porezno rasteretiti velike kompanije. Princip je isti, sve su ostalo nijanse, kaže ona pjesma.

Sport: Mamići opet u Dinamu!

Showbiz&fashion: Nova zvijezda političke mainstrean estrade je rođena! Vladimira Palfi za ovu prigodu je odjenula…

Vremenska prognoza: Vruće uz povremene pljuskove i grmljavinu. Na području zagrebačkog Sigeta uz poneku eksploziju bankomata te na području Sloboštine uz poneku eksploziju bačve sumpora.

Show Must Go On!

POPULARNE KATEGORIJE