Švicarci protiv prijedloga ukidanja slobode kretanja za građane EU-a

Većina Švicaraca protivi se referendumskoj kampanji koju je pokrenula krajnja desnica, a kojom se traži ukidanje slobode kretanja za građane Europske unije, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju. Stranci u Švicarskoj čine četvrtinu stanovnika i mnogi time nisu zadovoljni, no, nametanje ograničenja za građane Europske unije, bilo bi kršenje bilateralnih […]

Većina Švicaraca protivi se referendumskoj kampanji koju je pokrenula krajnja desnica, a kojom se traži ukidanje slobode kretanja za građane Europske unije, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju.

Stranci u Švicarskoj čine četvrtinu stanovnika i mnogi time nisu zadovoljni, no, nametanje ograničenja za građane Europske unije, bilo bi kršenje bilateralnih sporazuma s Unijom koji Švicarskoj olakšavaju pristup europskom tržištu.

U svibnju se očekuje obavezujući referendum o tome treba li Švicarska vratiti kontrolu nad imigracijom, bude li potrebno pod cijenu ukidanja sporazuma o slobodi kretanja koji je u cijelosti stupio na snagu 2007.

Glasanje traži krajnje desna Narodna stranka, koja je najveća u parlamentu i ima dva od sedam mjesta u saveznom kabinetu.

Ispitivanje javnog mnijenja Tamedije, provedeno putem interneta na oko 11.000 građana širom zemlje, pokazalo je da se prijedlogu protivi 58 posto ispitanika. Podržava ga njih 35 posto, a 7 posto nije imalo mišljenje o tome. Margina greške je 2 postotna boda.

Borba protiv referendumske kampanje prioritet je švicarske vlade, koja nastoji odnose s Unijom postaviti na nove temelje.

Bruxelles želi da Švicarska usvoji novi sporazum prema kojem bi rutinski usvajala pravila zajedničkog europskog tržišta i koji bi uspostavio učinkovitiju platformu za rješavanje sporova.

Švicarska vlada već mjesecima odugovlači nastojeći postići unutarnjopolitički konsenzus o tom pitanju, što ljuti Europsku komisiju, a izazvalo je i spor zbog prekograničnog trgovanja dionicama.

Sporazum je izazvao veliko protivljenje na cijeloj političkoj sceni, od inače proeuropskog lijevog centra do protueuropske krajnje desnice. Kritičari tvrde da zadire u švicarski suverenitet u tolikoj mjeri da nikada neće proći parlament ili referendum.

Švicarci su 2014. podržali uvođenje kvota za useljavanje iz EU, ali je parlament zaobišao krizu s Bruxellesom, usvojivši odredbe koje prednost pri zapošljavanju daju radnicima koji su u Švicarskoj registrirani kao nezaposleni. To je razljutilo Narodnu stranku i dovelo do zahtjeva za novim referendumom.

POPULARNE KATEGORIJE