SABORNICA: Spotiču se o Zakon o udžbenicima

Zakon je u Saboru predstavila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i poručila da je ministarsko mjesto preuzela kako bi “promijenila paradigmu obrazovanja” te da nije očekivala toliko kritika i opstrukcija jednog “malog, tehničkog zakona”. Predstavljajući Zakon o udžbenicima ministrica je kazala je da će on omogućiti lakše torbe, niže cijene i digitalizaciju u školama. Zakon je, podsjetila […]

Zakon je u Saboru predstavila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i poručila da je ministarsko mjesto preuzela kako bi “promijenila paradigmu obrazovanja” te da nije očekivala toliko kritika i opstrukcija jednog “malog, tehničkog zakona”.

Predstavljajući Zakon o udžbenicima ministrica je kazala je da će on omogućiti lakše torbe, niže cijene i digitalizaciju u školama. Zakon je, podsjetila je, u raspravi jedno duže vrijeme, ali, kroz tih pola godine moglo se čuti niz dezinformacija i laži. Jedna je, kaže i ona da će se zakonom ukinuti radne bilježnice. ‘Ništa ne ukidamo, ali postoje predmeti u kojima udžbenici nisu presudni poput tehničkog, glazbenog ili likovnog”, naglasila je i dodala da će učitelji moći odabrati ono što odgovara njihovim potrebama. Izdvojila je da smo dosad imali radne bilježnice i za informatiku.

‘Nije istina da zakon nameće digitalizaciju. Ali omogućava odabir i neće biti izbačeni tiskani udžbenici’, poručila je ministrica Divjak.

Odbacila je kritike da se ovim zakonom nekome pogoduje. ”Neki nakladnici su ukorak s vremenom, a drugi su napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću”, naglasila je ministrica.

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac podsjetila je da je ministrica rekla da će djeca koja nemaju struje kod kuće moći puniti tablete u školi.

‘Uveli biste škole u 21. stoljeće kada bi popravili krovove, osigurali prehranu, povećali plaće profesorima, spriječili korupciju, konzultirali više struku’, naglasila je Glasovac.

‘Žalosti me da vi kao bivša pomoćnica ministra obrazovanja tu temu ne razumijete. Tema su udžbenici, uz to morali bi znati da su škole u nadležnosti osnivača, a mi ćemo se truditi kao i do sada da maksimalno pomognemo gdje je to potrebno’, odgovorila joj je ministrica Divjak.

‘Bandićev’ saborski Klub, koji je gotovo svakim danom sve veći i veći, zatražio je, da se u prijedlogu Zakona propiše, da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da Vlada, zavisno od raspoloživog novca, može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju udžbenika za srednjoškolce. Bez toga, Klub ne želi dići ruku za zakon.

Klub to radi nakon što je u saborskoj raspravi o Državnom proračunu za iduću godinu tražio pa nakon dobivenih jamstava, povukao zahtjev da se u proračunu za 2019. godinu osigura 280 milijuna kuna za besplatne udžbenike za osnovnoškolce.
U Klubu odbijaju tumačenje kako se njihova nova intervencija može razumjeti kao izraz nepovjerenja u dobivena jamstva te ponavljaju da je osnovno obrazovanje obvezno za sve učenike i svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima.

Ministrica Blaženka Divjak na naš upit: ‘’Biste li zaista dali ostavku, ako u Saboru ne prođe Zakon o udžbenicima?’’ kaže: ‘’Naravno da bih.’’

POPULARNE KATEGORIJE