PROSVJED: Učitelji traže kolektivni ugovor

Sindikat hrvatskih učitelja danas je organizirao prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, a traže sklapanje kolektivnog ugovora i ne žele, kako kažu, jednostrane odluke Vlade. ‘’Vlada će donosi odluku o primjeni materijalnih prava, ali kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava,’’ rekla je za HRT predsjednica sindikata Sanja Šprem. ‘Tražimo nastavak pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava […]

Sindikat hrvatskih učitelja danas je organizirao prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, a traže sklapanje kolektivnog ugovora i ne žele, kako kažu, jednostrane odluke Vlade.

‘’Vlada će donosi odluku o primjeni materijalnih prava, ali kolektivni ugovor nisu samo materijalna prava,’’ rekla je za HRT predsjednica sindikata Sanja Šprem. ‘Tražimo nastavak pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava s obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola – što se isključivo može kolektivnim ugovorom’’, istaknula je predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak došla je među učitelje, koji su prosvjedovali pred Ministarstvom, kako bi čula njihove zahtjeve i postoje li neki drugi prijepori oko kojih trebaju naći zajednički jezik. Potvrdila je kako traju pregovori o kolektivnom ugovoru za sve učitelje i nastavnike te kako kroz dva – tri tjedna očekuje završetak tog procesa. Istaknula je kako je na današnjoj sjednici Vlade usvojena odluka o produženju materijalnih prava za sve učitelja osnovnih i srednjih škola.

‘’Do sada je održano deset sastanaka, a i sastanaka osam radnih skupina, u čemu ne vidim monolog, već dijalog’, naglasila je ministrica. ‘’Zamolila bih vas da svi zajedno uđemu u zgradu Ministarstva, da sjednemo i razgovaramo o prijeporima o kojima treba razgovarati. Tako ćemo i našim učenicima i studentima pokazati da smo spremni za dijalog’’, kazala je ministrica koju su prosvjednici izviždali.

POPULARNE KATEGORIJE