POSEZANJE ZA TUĐIM TERITORIJEM: Danci neće prodati svoj teritorij, Trump onda neće razgovarati

Danska je šokirana nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao posjet zemlji, koja je odbila njegovu ideju o kupnji Grenlanda, dok premijerka Mette Frederiksen vjeruje da to neće utjecati na njihove odnose. Američki predsjednik je, naime, objavio kako je odgodio posjet Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda. Njegov prijedlog je najprije izazvao nevjericu […]

Danska je šokirana nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao posjet zemlji, koja je odbila njegovu ideju o kupnji Grenlanda, dok premijerka Mette Frederiksen vjeruje da to neće utjecati na njihove odnose. Američki predsjednik je, naime, objavio kako je odgodio posjet Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.

Njegov prijedlog je najprije izazvao nevjericu i duhovite reakcije danskih političara, američkih saveznika u NATO-u i u samom SAD-u, a bivši premijer Lars Lokke Rasmussen je rekao da “mora da se radi o prvoaprilskoj šali”. Međutim, raspoloženje se pretvorilo u zbunjenost kada je Trump na twitter profilu napisao da je “Danska veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no, zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna”.

Mette Frederiksen, socijaldemokratkinja lijevog centra, istaknula je da je sa žaljenjem i iznenađenjem primila vijest o Trumpovoj odluci, posebice zbog bliskih odnosa Danske i Sjedinjenih Država. Njegovu ideju o kupovini Grenlanda nazvala je apsurdnom i da ‘’Grenland nije na prodaju’’..

Naglasila je i to, da je premijer Grenlanda Kim Kielsen isključio prodaju teritorija te da se ona slaže s njim. “Mislim da otkazivanje državnog posjeta ne bi trebalo utjecati na odluke u trgovinskoj suradnji ili vanjskoj i sigurnosnoj politici,’’ dodala je.

Trumpova odluka izazvala je osudu, ogorčenje i podsmjeh među danskim oporbenim čelnicima i u javnosti. “Dakle, Trump je otkazao posjet jer nije bilo odaziva za raspravu o prodaji Grenlanda. To mora da je šala. I duboko vrijeđa ljude na Grenlandu i u Danskoj”, napisala je bivša premijerka Helle Thorning Schmidt.

Inače Trumpovo posezanje za tuđim teritorijem, željenom kupnjom Grenlanda, nije besmisleno nimalo. Iako je najveći otok na svijetu zaleđen, krije mnogo prirodnih bogatstava, koji su jako primamljivi. To nije prvi američki pokušaj da SAD kupi Grenland.

POPULARNE KATEGORIJE