Planet u alarmantnoj situaciji

Brojni aktivisti za zaštitu okoliša okupili su se u Berlinu ispred zgrade Bundestaga, kako bi istaknuli alarmantni problem klimatskih promjena. U okviru okupljanja koje je organizirala grupa “We4future” (Mi za budućnost) u centru Berlina, između zgrada Bundestaga i Vlade Njemačke, podignuto je 20 šatora. Glasnogovornik grupe Florian Betz kazao je novinaru Anadolije kako je jedan […]

Brojni aktivisti za zaštitu okoliša okupili su se u Berlinu ispred zgrade Bundestaga, kako bi istaknuli alarmantni problem klimatskih promjena.

U okviru okupljanja koje je organizirala grupa “We4future” (Mi za budućnost) u centru Berlina, između zgrada Bundestaga i Vlade Njemačke, podignuto je 20 šatora.

Glasnogovornik grupe Florian Betz kazao je novinaru Anadolije kako je jedan od ciljeva okupljanja ukazati na to da svaki pojedinac može učiniti nešto kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

“Mi smo danas ovdje jer se društvo i planeta nalaze u alarmantnoj situaciji i na tom planu moramo hitno nešto učiniti”, kazao je Betz.

Dodao je kako se kroz ovaj kamp pokušava odgovoriti na pitanja kako individualno doprinijeti u kontekstu klimatskih promjena, kako se postaviti i kako biti što učinkovitiji.

Njemačka policija dala je dozvolu da se kod zgrade Vlade podigne pet šatora, nakon čega su aktivisti podnijeli žalbu sudu. Njemački sud je uvažio žalbu i dopustio im da podignu šatore u kojima bi mogli provesti noć.

S druge strane oceana, u tzv. najmoćnijoj zemlji svijeta, SAD, klimatske promjene izazivaju sporove, umjesto djelovanja koje je nužno. Naime, agencija State Departmenta trebala je Bijeloj kući predstaviti izvještaj u kojem se navodi, da su klimatske promjene katastrofalne, ali je administracija Bijele kuće to spriječila. Trumpovi službenici kritizirali su izvještaj, jer nije u skladu sa službenim stavovima američkog predsjednika i s njegovom politikom. SAD, nakon Kine, ostaje najveći zagađivač planeta. No, Washington Post je u posjedu tog dokumenta pa lažne vijesti i poluinformacije neće moći djelovati.

POPULARNE KATEGORIJE