PETI KONCERT JUBILARNE 65. SEZONE: Zagrebački solisti izvode Karneval životinja

Koncert će se održati u subotu, 18. svibnja 2019. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati. Uz Zagrebačke soliste nastupit će i njemačko-kineski klavirski duo, pijanisti Xin Wang i Florian Koltun. Tijekom koncerta uručit će se i odlikovanje maestru Tonku Niniću, najslavnijem koncertnom majstoru Zagrebačkih solista. Xin Wang se već u ranoj mladosti […]

Koncert će se održati u subotu, 18. svibnja 2019. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati. Uz Zagrebačke soliste nastupit će i njemačko-kineski klavirski duo, pijanisti Xin Wang i Florian Koltun.

Tijekom koncerta uručit će se i odlikovanje maestru Tonku Niniću, najslavnijem koncertnom majstoru Zagrebačkih solista.

Izvor: Zagrebački solisti

Xin Wang se već u ranoj mladosti proslavila kao jedna od vodećih pijanistica Unutarnje Mongolije (NR Kina). U dobi od samo sedam godina osvojila je prvu nagradu na Državnom pijanističkom natjecanju u Kini. Studirala je u klasi profesora Jolija Largacha i Gabriela Rosenberga u Kölnu i Nürnbergu. Xin Wang osvojila je brojna priznanja i nagrade, poput nagrada na pijanističkim natjecanjima u Lenganu i Bettoni u Italiji te mnogim drugim. Redovito gostuje u slavnim koncertnim dvoranama Europe i Azije, kao što su dvorana Berlinske filharmonije, dvorac Elmau u Njemačkoj, dvorana Qintai u Wuhanu, koncertna dvorana u Xiamenu, Henan Art Center u Zhengzhou i drugim. Kao solistica nastupala je s mnogim poznatim orkestrima, među kojima su Wuhan filharmonija, Sinfonijski orkestar iz Aachena, Komorna filharmonija iz Sankt Peterburga i Berlinska kamerata pod ravnanjem poznatih dirigenata kao što su Kazem Abdullah, James P. Liu, Juri Gilbo, Eduardo Strausser i Fuad Ibrahimov. Gostuje na međunarodnim klavirskim festivalima kao što su Skrjabin festival u Grossetu, Međunarodni pijanistički festival Salerno te IBLA Classic na Siciliji (Italija), Međunarodni festival u Kotoru (Crna Gora), festivali Deià i Palau March Museu Palmi u Španjolskoj, festival u Pompignanu Toulouse u Francuskoj, Palais Sommer Dresden i Monschau Klassik u Njemačkoj te na festival Petkom uvečer s Yurijem Revichem u Austriji. U komornoj glazbi često surađuje s umjetnicima poput Yurya Revicha, dobitnika nagrade Echo-Klassik koji je 2016. godine nastupio i sa Zagrebačkim solistima. Xin Wang je osnivačica i umjetnička ravnateljica međunarodnog pijanističkog festivala u Geilenkirchenu u Njemačkoj i predsjednica povjerenstva međunarodnog pijanističkog natjecanja “Euregio Piano Award”. Od 2012. predaje kao gostujući profesor na različitim glazbenim sveučilištima u Kini.

Njemački pijanist Florian Koltun diplomirao je u klasi profesora Ilje Schepsa na Muzičkoj akademiji u Kölnu. Od 2013. godine surađuje s Tomislavom Baynovom na Muzičkoj akademiji u Trossingenu. Pohađao je majstorske radionice eminentnih profesora poput B. L. Gelbera i G. Rosenberga. Pažnju javnosti na sebe je skrenuo osvajanjem nekoliko prvih nagrada na njemačkom natjecanju Jugend musiziert, kao i pobjedom na državnom Bach natjecanju u Köthenu. Laureat je nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja, poput natjecanja u Caragliju, međunarodnog natjecanja mladih pijanista u Luksemburgu, te natjecanja u Maastrichtu u Nizozemskoj. Florian Koltun redovito svira u koncertnim dvoranama u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Kini. Održao je recitale u dvoranama kao što su Alte Oper Frankfurt, Berlinska filharmonija, Thürmer-Saal Bochum i dvorac Koethen. Umjetnički je ravnatelj nekoliko festivala u njemačkoj (Festivali u Heinsbergu, Aachenu, Windecku, Geilenkirchenu, Boltenhagenu i Monschau). Održava majstorske radionice na Muzičkim akademijama diljem Kine i Europe.

PROGRAM

Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio i Fuga u c-molu, K546

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za dva klavira u Es-duru, br. 10, K365
I. Allegro
II. Andante
III. Rondeau – Allegro

Camille Saint-Saëns: Karneval životinja

Uvod i kraljevski marš lava
Kokoši i pilići
Brzonoge životinje
Kornjače
Slon
Klokani
Akvarij
Dugouhe životinje
Kukavica na kraju šume
Ptičji kavez

Pijanisti
Fosili
Labud
Finale

Luigi Boccherini: Simfonija u d-molu, Op. 12, br. 6 “La casa del diavolo”, G506

Andante sostenuto – Allegro assai
Andantino con moto
Andante sostenuto – Allegro con molto

 

Izvor: Zagrebački solisti

POPULARNE KATEGORIJE