Novi voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj

Europska komisija imenovala je Ogniana Zlateva za novog voditelja Predstavništva Komisije u Hrvatskoj, koji će svoju novu dužnost u Zagrebu preuzeti 1. srpnja. Zlatev preuzima dužnost od Branka Baričevića, koji postaje savjetnik predsjednika Jean-Claude Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. Ognian Zlatev trenutačno je voditelj Predstavništva Europske komisije […]

Europska komisija imenovala je Ogniana Zlateva za novog voditelja Predstavništva Komisije u Hrvatskoj, koji će svoju novu dužnost u Zagrebu preuzeti 1. srpnja. Zlatev preuzima dužnost od Branka Baričevića, koji postaje savjetnik predsjednika Jean-Claude Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine.

Ognian Zlatev trenutačno je voditelj Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj, u Sofiji. Riječ je o iskusnom stručnjaku u području komunikacija s gotovo tridesetogodišnjim radnim iskustvom, koji je u zadnjih šest godina obavljanjem svoje dužnost u Predstavništvu u Sofiji, a posebno u vrijeme bugarskog predsjedanja Vijećem EU 2018., uspješno pridonio radu Komisije. Diplomirao je na Sveučilištu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i završio magisterij iz klasične filologije. Nakon toga stekao je kvalifikacije u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija, izbornih kampanja i upravljanja nevladinim organizacijama. Govori bugarski, engleski, ruski, hrvatski, makedonski i srpski jezik.

Radio je i kao konzultant za međunarodne institucije (UNESCO, OESS, Svjetska banka) u jugoistočnoj Europi, na zapadnom Balkanu i drugdje. Od 2014. član je Europske udruge direktora komunikacija i predsjednik Udruženja komunikatora javnog sektora zemalja jugoistočne Europe.

Dosadašnjeg voditelja Predstavništva u Zagrebu Branka Baričevića Komisija je imenovala za predsjednikova savjetnika za pitanja povezana s pripremom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Baričević je bio voditelj Predstavništva EK u RH od 1. srpnja 2013. kad je Hrvatska postala 28. država članica EU. Pridružio se Europskoj komisiji nakon što je od 2005. do 2012. za Ministarstvo vanjskih poslova obnašao dužnost voditelja Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Prethodno je radio u različitim diplomatskim misijama Hrvatske (u SAD, Cipru i Portugalu). Prije diplomatske karijere, nakon pohađanja studija u Zagrebu, New Yorku i Münchenu, Baričević je bio liječnik.

POPULARNE KATEGORIJE