Neraskidive police: Plinacro bivšim šefovima plaća 10.000 € godišnje za životna osiguranja

Plinacro, državna tvrtka koja vodi plinski transportni sustav, doznajemo, i dalje svojim bivšim predsjednicima i članovima uprava iz vremena HDZ-a, sukladno njihovim tadašnjim, vrlo izdašnim menadžerskim ugovorima, plaća visoke iznose za police životnog osiguranja, čak i onima koji su tvrtku vodili prije devet godina! Prema informacijama Novog lista, riječ je o 10.000 eura godišnje po […]

PlinaCro

Plinacro, državna tvrtka koja vodi plinski transportni sustav, doznajemo, i dalje svojim bivšim predsjednicima i članovima uprava iz vremena HDZ-a, sukladno njihovim tadašnjim, vrlo izdašnim menadžerskim ugovorima, plaća visoke iznose za police životnog osiguranja, čak i onima koji su tvrtku vodili prije devet godina!

Prema informacijama Novog lista, riječ je o 10.000 eura godišnje po osobi, što u Plinacru neslužbeno potvrđuju, napominjući kako je riječ o »otprilike tolikim iznosima«. Ne žele otkriti koliko takvih polica i dalje uplaćuju niti za koje točno bivše predsjednike i članove uprava, već samo napominju kako je riječ o beneficijama iz njihovih nekadašnjih ugovora o radu s Plinacrom, koje ne mogu ukidati. Od početka 2012. godine, kad je vladajuća koalicija u Plinacro postavila svoje ljude, takvih beneficija navodno više nema, a raskidanje ranije ugovorenih koštalo bi ih, kažu u Plinacru, više negoli same skupe police. Koliko dugo će tvrtka još police uplaćivati, ostaje također neodgovoreno.

Poslovna tajna
Prema našim informacijama, Plinacro životno osiguranje i dalje plaća za najmanje pet svojih nekadašnjih djelatnika – Branka Radoševića i Jerka Jelića Baltu, kao predsjednike uprava od studenog 2005. do veljače 2012. godine, kao i za još tri člana uprava iz njihovih mandata. Na pitanje o kojim je iznosima riječ i dokad će uplate ići, u Plinacru odgovaraju kako je riječ o poslovnoj tajni. U toj tvrtki od 2006. godine na snazi je Pravilnik o poslovnoj tajni, donesen u mandatu Branka Radoševića, koji je tajnom proglasio sve, naročito ugovore o radu menadžera. Svi su oni, uzgred rečeno, iz tvrtke odlazili i s visokim, pa čak i milijunskim otpremninama, neki navodno i sa službenim vozilima koja su od tvrtke mogli otkupiti po povoljnijim cijenama.
»Imenovanja i razrješenja bivših predsjednika i članova uprave Plinacra, kao i potpis njihovih ugovora o radu, bili su u nadležnosti tadašnje skupštine društva i nadzornog odbora. Analizirajući mogućnost njihove izmjene, odnosno osiguranja prekida važenja pojedinih stavki, postojeća Uprava konzultirala je nekoliko odvjetničkih tvrtki. Temeljem njihovih sugestija, odustalo se od pokušaja jednostranog raskida, budući da bi isti za tvrtku bio financijski nepovoljniji od daljnjeg poštivanja stavki ugovora. Sadašnja Uprava nema takve ugovore o radu, sukladno Odluci Vlade o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava«, stoji u službenom odgovoru Plinacra našem listu.

Sve je moguće
Branko Radošević, koji je u Plinacru bio predsjednik uprave od studenog 2005. godine do lipnja 2009. godine jučer je u izjavi za naš list kazao kako mu je »ugovor o radu jamčio prava od kojih je neka i iskoristio«. Između ostalog, kaže, po ugovoru je imao pravo na plaćenu životnu policu još pet godina po odlasku iz Plinacra, što bi, prema našoj računici, bilo još do lipnja ove godine. Radošević potvrđuje da mu se polica još uplaćuje, ali, uz smijeh, demantira da se radi o iznosu od čak 10.000 eura godišnje. »Ma kakvi, ni govora!«, odgovara nam, ne otkrivajući, međutim, o kojem se točno iznosu radi. Bez obzira na iznos, Radoševiću će se polica životnog osiguranja, drugim riječima, iz Plinacra uplaćivati ukupno osam i pol godina – tri i pol za vrijeme provedeno na čelu Plinacra, i još pet nakon odlaska.
Jerko Jelić Balta, koji je 2009. godine zamijenio Radoševića, i Plinacrom do 2011. godine upravljao s još dva člana uprave, a zatim do veljače 2012. godine sam, odgovorio je pak kako bi svoju policu »morao pogledati«, da vidi o kojem se iznosu radi i dokad će mu biti uplaćivana.
Marina Matulović Dropulić, nekadašnja ministrica graditeljstva, ujedno predsjednica skupštine i nadzornog odbora Plinacra iz Radoševićevog, i djelomično Baltinog mandata, o ovakvim beneficijama, tvrdi, ne zna ama baš ništa.
“Ne mogu vjerovati da je to tako, ne sjećam se«, odgovorila je našem listu. Na konstataciju kako im se te police i dalje plaćaju, dodala je kako je »sve moguće«.

Prvi glas
Aktualnoj predsjednici skupštine Plinacra, ministrici graditeljstva Anki Mrak Taritaš ova je informacija, kazali su iz njenog ureda, bila »prvi glas«. Ne zna, kaže, ništa o policama životnog osiguranja koje se i dalje plaćaju, ali će ispitati, obećala je, o čemu se radi. Kako su za Plinacro, međutim, već ispitali odvjetnici, pomoći nema – raskidanje polica bilo bi skuplje od nastavka plaćanja. Tako se bivšim »plinacrovcima«, sada umirovljenima ili zaposlenima u drugim, pa tako i privatnim kompanijama, iz budžeta državne kompanije i dalje plaćaju životne police.

Izvor: http://www.novilist.hr/

POPULARNE KATEGORIJE