MUTNE IGRE OKO OPTIČKE MREŽE: Zbog čega VIP i Tele 2 taje jesu li se sastali s premijerom Plenkovićem?!

Prošli četvrtak Vlada je donijela Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA), a kojim će biti obuhvaćeno 540 naselja u prigradskim i ruralnim područjima. Riječ je o programu koji se odnosi na izgradnju i upravljanje agregacijskom infrastrukturom […]

Riječ je o programu koji se odnosi na izgradnju i upravljanje agregacijskom infrastrukturom za širokopojasne i ultra brze mreže, a ujedno je i program koji  sadržava državnu potporu i važan je za ostvarivanje ciljeva iz Digitalne agende za Europu do 2020. i strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj do 2020.
“Donošenjem tog programa Hrvatskoj se omogućuje korištenje sredstava iz EU fondova u iznosu do najviše 101,4 milijuna eura, od čega će se najviše, 86,2 milijuna eura ili 85 posto financirati iz europskog fonda za regionalni razvoj u skladu s odlukom Europske komisije”, objasnio je mjerodavni ministar Oleg Butković, a prenijela Hina.

Naglasio je da će ciljana područja izgradnje širokopojasnih mreža većinom obuhvatiti područja u kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji te je time planirano obuhvatiti ukupno 540 ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima.

Javnost se već dulje vrijeme pita što Vlada čeka s uvođenjem ultra brzog interneta u sve dijelove zemlje pa i one teško dostupne zbog čega komercijalni operateri nemaju interes pokrivanja tih područja jer nisu dovoljno isplativa.

HT podsjeća kako prema njima nema potrebe za gradnjom agregacijske mreže na područjima gdje je ona već izgrađena. Naime, 90 posto ciljanih naselja već je pokriveno optičkom agregacijskom mrežom HT-a.

Lani se u Vladi održao sastanak predsjednika uprave HT-a Davora Tomaškovića s premijerom Plenkovićem na tu temu. HT-u nije u interesu da država gradi vlastitu mrežu.

Stoga smo pitali i druga dva operatera, VIPnet i Tele 2 jesu li i njihovi čelnici bili na sastancima u Vladi.

Do zaključenja teksta nisu odgovorili.

VIPnet prema pisanju drugih medija pozdravlja ovu odluku Vlade o gradnji optičke mreže diljem Hrvatske.

Kako će se ta priča odvijati, treba nastaviti pratiti.

POPULARNE KATEGORIJE