MIRELA HOLY, KOMUNIKACIJSKA STRUČNJAKINJA: Politika ne smije biti samo kompromis

Bivša minstrica zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića i predsjednica ORaH-a, dr. sc. Mirela Holy, voditeljica je diplomskog studija Upravljanje poslovnim komunikacijama na Veleučilištu Vern. Nekadašnja političarka, dobro prepoznavana i prihvaćena u javnosti, nakon parlamentarnih izbora 2015. Na kojima povjerenje birača nije bilo dovoljno za ulazak stranke u Sabor, napustila je stranku i politiku, kojom […]

Bivša minstrica zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića i predsjednica ORaH-a, dr. sc. Mirela Holy, voditeljica je diplomskog studija Upravljanje poslovnim komunikacijama na Veleučilištu Vern. Nekadašnja političarka, dobro prepoznavana i prihvaćena u javnosti, nakon parlamentarnih izbora 2015. Na kojima povjerenje birača nije bilo dovoljno za ulazak stranke u Sabor, napustila je stranku i politiku, kojom se bavila nakon aktivističkog angažmana u ‘’Zelenoj akciji’’. Komunikacijska je stručnjakinja i politička analitičarka.

Kakvom biste ocijenili sadašnju političku situaciju?

– Kaotičnom i mučnom. Najveća oporbena stranka je u raspadu pa nema političke snage koja funkcionira kao korektiv vlasti. Unatoč mnogobrojnim aferama ove Vlade, zbog kojih bi u uređenim društvima i pala Vlada, ništa se ne događa jer nikome ne odgovaraju prijevremeni izbori. Hrvatsko pravosuđe je nakaradno, u službi je vladajuće opcije pa ni ono ne funkcionira kao čimbenik koji može utjecati da Vlada radi u interesu građana i društva, a ne partikularnih interesa. Mediji su u sprezi ili s politikom ili s interesnim skupinama tako da i oni ne funkcioniraju kao korektiv vlasti. Nažalost, jača društvena uloga skupina koje se formalno prozivaju udrugama civilnog društva, ali se u stvari radi o parapolitičkim organizacijama, koje destruktivno djeluju na društvo. Stoga smatram da politička situacija ukazuje na potpunu dezintegraciju društva.

Ponavlja li se gotovo stalno jedno te isto?

– Ne. Ovakva politička situacija novum je čak i za otužnu hrvatsku političku scenu.

Kriza je velikih, čini se, a što je s malima?

– Most je stabilan na 7 posto, a Živi zid prijeti SDP-u u preuzimanju druge pozicije u anketnim istraživanjima preferencija birača. Obje političke opcije su populističke i ne nude nikakav pozitivan iskorak za hrvatsko društvo. Živi zid nema nikakvu ideološku platformu, okreću se kako vjetar puše, a Most nevješto prikriva svoju klerikalnu platformu. Dakle, ništa čemu se hrvatski građani koji žele uređenu državu civilnih vrijednosti mogu veseliti.

Nikad u Saboru nije bilo toliko nezavisnih zastupnika, koliko je dobra takva rascjepkanost s jedne, a individualnost s druge strane?

– Ne smatram da je presudna pripadnost političara nekoj stranci. Za politiku su ključne vrijednosti i integritet kojeg, nažalost, nema mnogo u hrvatskoj politici. Politika zahtijeva često kompromise, ali politika kao posao u javnom interesu ne smije postati samo kompromis.

Mogu li pojedinci i pokreti biti uspješni?

– Mogu. Pitanje je samo što se smatra uspjehom.

Koliko nam se događa od onoga što se zbiva u Europi?

– Svijet se globalizira, tako da nam se sve više toga događa kao posljedica globalizacijskih i integracijskih procesa, primjerice komunikacije su postale globalne i to je pozitivno. Globalizacija financijskih institucija je negativan fenomen koji ima pogubne učinke za mnoge manje razvijene države. Globalizacija tržišta može imati pozitivne učinke, no moj je dojam da u državama poput Hrvatske dominiraju negativni. Globalizacija tržišta je, osim toga, u direktnoj poveznici s najvećom globalnom prijetnjom današnjice – klimatskim promjenama. Politička integracija najdalje je otišla u EU, a taj fenomen može biti i pozitivan i negativan, ovisno o zemlji članici i njenoj strategiji.

Sadašnji globalni društveni razvoj, ali i politički, konzervativan je, zatvoren, isključiv. Koliko dopire do nas? U kojem smjeru ide razvoj?

– Ne bih se složila s time. Globalizacija je vrlo kompleksan fenomen u čijoj pozadini se nalazi interes velikih igrača, multinacionalnih kompanija koje su financijski moćnije od mnogih država, da skroje svijet po svojoj mjeri u društvo pasiviziranih i vrijednosno ispražnjenih konzumenata spektakla. A svi mi kao potrošači u tome im svesrdno pomažemo.

 

POPULARNE KATEGORIJE