Ministrica Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Hrvatska je ministrica pobijedila glavnog protukandidata, belgijskog ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa. Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe  odlučili su tajnim glasanjem da će Marija Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda, kojem u listopadu istječe drugi mandat. Pejčinović […]

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Hrvatska je ministrica pobijedila glavnog protukandidata, belgijskog ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa. Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe  odlučili su tajnim glasanjem da će Marija Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda, kojem u listopadu istječe drugi mandat.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Prva poruka nove glavne tajnice VE, da ta institucija nikad nije bila važnija i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Europe.

“Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo”, rekla je u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE.

Istaknula je da međunarodna organizacija treba “poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE – Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama”, rekla je Marija Pejčinović Burić, dodavši: “Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana”.

Premijer Andrej Plenković je kazao, da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić. Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i u šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

“Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos”, rekao je premijer.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Pejčinović Burić je svom Facebooku čestitao ministar Darko Horvat.

“Iskrene čestitke našoj ministrici Marija Pejčinović Burić, novoj glavnoj tajnici Vijeća Europe. Ovo je još jedno veliko međunarodno priznanje za Hrvatsku”, napisao je Horvat.

Pejčinović Burić je na Facebooku čestitao i Goran Beus Richemergh.

“A sad i službeno: Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe! Čestitam joj od srca”, napisao je saborski zastupnik GLAS-a.

“Izbor Marije Pejčinović Burić je dobra stvar za Hrvatsku. Čestitam!”, napisao je predsjednički kandidat Zoran Milanović na Facebooku.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Vijeće Europe osnovano je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a preuzimanje dužnosti nove glavne tajnice predviđeno je za 15. listopada ove godine.

POPULARNE KATEGORIJE