Ministrica Divjak pozdravlja prijedlog o povećanju sredstava za Erasmus

Hrvatska pozdravlja prijedlog Europske komisije da se sredstva za program razmjene studenata Erasmus u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2012-2027. udvostruče u odnosu na sadašnji sedmogodišnji proračun, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. “To je za nas iznimno važan program ne samo zbog mobilnosti već i zbog […]

Hrvatska pozdravlja prijedlog Europske komisije da se sredstva za program razmjene studenata Erasmus u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2012-2027. udvostruče u odnosu na sadašnji sedmogodišnji proračun, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“To je za nas iznimno važan program ne samo zbog mobilnosti već i zbog reformi u području obrazovanja”, rekla je ministrica novinarima pred početak sastanka Vijeća za obrazovanje.

Komisija je u prijedlogu VFO-a predložila da se za Erasmus+ povećaju sredstva sa sadašnjih 14,7 milijarda eura na 30 milijarda eura u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju.

Ministrica je prije početka sastanka Vijeća za obrazovanje imala sastanak s direktorom u Općoj upravi Europske komisije za obrazovanje, sport i kulturu te sastanak s ministricama obrazovanja Njemačke i Finske i državnim tajnikom za obrazovanje Rumunjske, a na temu predsjedanja Vijećem EU-a. U sljedeće dvije godine Vijećem EU-a predsjedavat će Rumunjska, Finska, Hrvatska i Njemačka.

Tijekom radnog ručka ministri su razgovarali i o prevenciji antisemitizma u obrazovnim sustavima.

Ministrica je rekla da su u Hrvatskoj u kurikulumu povijesti za novo razdoblje obavezne samo dvije teme Domovinski rat i holokaust.

“Jako je važno da su to obavezne teme, a još je važnije da imamo i međupredmetne teme, primjerice u građanskom odgoju koji omogućava da se kritički promišljaju neke velike, ne samo povijesne teme, nego i one koje danas veliki utjecaj na drušvo. U tom smislu ja sam istaknula da moramo naći načina da se ne samo kao država, nego i kao EU borimo protiv lažnih vijesti koje se šire putem društvenih mreža gdje se mladi danas jako tome izloženi, da se mora osigurati prikladno i sigurno okruženje za raspravu o tim temama, ne samo s učenicima nego i s roditeljima”, rekla je ministrica.

Izvor: Hina

 

POPULARNE KATEGORIJE