KREŠO BELJAK, PREDSJEDNIK HSS-a I SABORSKI ZASTUPNIK: Ljevica bi trebala biti zajedno

Nekoliko puta smo razgovarali u Saboru s Krešom Beljakom, o oporbi i ljevici. Predsjednik HSS-a, to nije tajna, pokušava razgovarati ali i približiti sve one koji su u lijevom centru. I one koji će to biti, jer osnovane su dvije nove stranke (Demokrati i Nova politika), a i pojavila su se na političkoj sceni i […]

Nekoliko puta smo razgovarali u Saboru s Krešom Beljakom, o oporbi i ljevici. Predsjednik HSS-a, to nije tajna, pokušava razgovarati ali i približiti sve one koji su u lijevom centru. I one koji će to biti, jer osnovane su dvije nove stranke (Demokrati i Nova politika), a i pojavila su se na političkoj sceni i neka nova i politički nekonzervativna  lica.

– Razgovaramo već neko vrijeme. I s GLAS-om, HSU-om, IDS-om, tako i sa SDP-om. Opozicija bi morala biti skupa, jer jedino tako može učiniti nešto – kaže Beljak. – Svako okupljanje opozicije pozdravljam.

Stanje s opozicijom nije baš naročito dobro, naprotiv. Vodeća opozicijska stranka – je li to još uvijek? – SDP, mjesecima ‘’zabavlja’’ javnost svojim ‘’dvorskim borbama’’ za prevlast a rejting mu stalno pada, dok rascjepkanost oporbe nije, pola godine do europskih izbora, ono što bi donosilo neku šansu za uspjeh.

– Najbolji put kako bi se došlo do tog cilja je da na izborima opozicijske stranke nastupe zajednički, u jednom ili najviše dva bloka, a svaka razmrvljenost opozicije na izborima udaljava nas od tog cilja. Jedino to je win-win situacija. Sve drugo su neka polovična stanja s neizvjesnošću ishoda.

HSS je koalicijski partner SDP-a, s potpisanim sporazumom o suradnji. No, pitanje je, što s SDP-om, ovakvim kakav je sad. I može li u suradnju s ostalim strankama ili pojedincima.

– Naravno, ne mogu govoriti za njih. Trebaju stabilizirati stranku i odlučiti što će učiniti. Budu li išli samostalno, to je njihova odluka, iako jesu do sada znali podržati druge kandidate na izborima, ali moje je mišljenje, o tome se razgovara u oporbi, da bismo trebali ići zajedno.

POPULARNE KATEGORIJE