KAMO ODLAZI JAVNI NOVAC: Jelenićev DORH od Vrhovnog suda traži poništenje pravomoćne presude umjesto da istražuje kriminalne kredite u HBOR-u?!?

Zanimljivo je pratiti razvoj događaja oko pravomoćne presude protiv Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) koja sustavno odbija dostaviti podatke o korisnicima i iznosima kredita što ih plaćaju hrvatski državljani, odnosno porezni obveznici, a za kreditiranje različitih privatnih i fizičkih osoba. Kojih točno, ni danas ne znamo, jer odbijaju otkriti podatke. Paradoksalno, u priču […]

Zanimljivo je pratiti razvoj događaja oko pravomoćne presude protiv Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) koja sustavno odbija dostaviti podatke o korisnicima i iznosima kredita što ih plaćaju hrvatski državljani, odnosno porezni obveznici, a za kreditiranje različitih privatnih i fizičkih osoba. Kojih točno, ni danas ne znamo, jer odbijaju otkriti podatke.

Paradoksalno, u priču se nakon Povjerenika za infomiranje, Visokog upravnog suda, Suda Europske unije, sada uključilo i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Uložili su zahtjev za preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude (sic!) Visokog upravnog suda koji je zauzeo pravno stajalište da se u konkretnom slučaju ne primjenjuje Zakon o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak jer taj zakon nije Lex specialis u odnosu na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Priča je počela tako što je Hrvoje Šimić od HBOR-a tražio preslike popisa svih svih korisnika kredita koje je HBOR kreditirao u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja 2017. godine.

HBOR je rješenjem odbio Šimićev zahtjev pozivajući se na tajnost podataka o klijentima iako se novac za kreditiranje tih klijenata plaća iz hrvatskog proračuna. Šimić se potom žalio Povjereniku za informiranje pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Povjerenik za informiranje donio je pravomoćno rješenje koje nalaže HBOR-u da dostavi podatke, no HBOR se oglušio i uložio je tužbu Visokom upravnom sudu koje je uputilo pitanje Sudu Europske unije kako tumačiti članak 15. uredbe koja uređuje pitanje javnog pristupa informacijama.

Sud je odgovorio da taj zahtjev „nije dopušten“, odnosno da se tražene informacije moraju dostaviti Hrvoju Šimiću.

No, HBOR ni nakon toga ne pristaje dati informacije nego se sada u priču uključio DORH koji od Vrhovnog suda traži poništenje pravomoćne presude prema kojoj HBOR Šimiću mora dostaviti tražene podatke!!!

Navedeni zahtjev Hrvoja Šimića uslijedio je nakon što je otrkiveno da je prosincu 2016. HBOR  odobrio 48,3 milijuna eura kredita kompanijama u sklopu Agrokora.

POPULARNE KATEGORIJE