KAKO JE TODORIĆ „PRITISNUO“ BANDIĆA: da ne kontrolira prodaje u kioscima Tiska i da ne pokaže javnosti ugovore o zakupu?

Nikome živome, pri zdravoj pameti, ako je još ima u ovoj državi, nije jasno tko je zadužen za uklanjanje caffe aparata s Todorićevih kioska i reklama za cigarete. Za prvo nema tehničke uvjete, za drugo – zakonom je zabranjeno reklamirati cigarete. Jedan običan novinarski upit, o neizravnom reklamiranju cigareta u Konzumu izazvao je u tri […]

Nikome živome, pri zdravoj pameti, ako je još ima u ovoj državi, nije jasno tko je zadužen za uklanjanje caffe aparata s Todorićevih kioska i reklama za cigarete. Za prvo nema tehničke uvjete, za drugo – zakonom je zabranjeno reklamirati cigarete.

Jedan običan novinarski upit, o neizravnom reklamiranju cigareta u Konzumu izazvao je u tri nadležna ministarstva i jednoj agenciji najblaže rečeno – nered. A potom još jedan upit o Todorićevim kioscima, odnosno caffe aparatima instaliranim u kioscima Tisak d.d., izazvao je ama baš totalni kaos u nadležnim službama, iz kojeg je vidljivo da niti sama država, Komunalno redarstvo tj. inspektori Grada Zagreba, i raznih ministarstava, ne znaju što će s čime, tko je za što nadležan, kome se obratiti, prebacujući lopticu s jednih na druge.

Prvi kaos nastao je upitom hoće li i kako i kada Agrokorov Konzum biti kažnjen zbog prikrivenog reklamiranja duhanskih proizvoda u Srebrenom, župi Dubrovačkoj, koje je zakonom zabranjeno.

Naime, u Srebrenom, u Konzumu, stoji prikrivena reklama za cigarete, iznad blagajne, „Vrijeme je za Welike stWari”; što je zbog dva W, sasvim jasna reklama za cigarete „Walter Wolf”, Tvornice duhana Rovinj, „upakirana” u parolu potpore hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u Brazilu. Zna se da je Konzum vlasnika Ivice Todorića, sponzor naše reprezentacije. Otprije još zabranjene su i reklame sa slikama Stona i natpisom „Ben”, jer asocira na cigarete Benston, te dobro poznata reklama „Pozdrav iz Rovinja”.

Fotografija koju je objavio Dubrovački Dnevnik, očigledno prikazuje kako Konzum krši Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, jer članak 9. istog Zakona kaže: „da je svako reklamiranje cigareta zabranjeno, pa i ono prikriveno”.

Tada, novinarskim upitom nastaje „nered”, kada evidento prikrivenu reklamu, ukidanjem Državnog inspektorata, reklamirajući cigarete „Walter Wolf” – se ne zna tko bi trebao kazniti Todorićev Konzum.

„Šetnja” od nemila do nedraga

Zaštita potrošača, upućuje na resorno Ministarstvo gospodarstva, iz kojeg potvrđuju kako je zabranjena izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, a za navedeni Todorićev prekršaj kažu da su nadležni prvo sanitarni inspektori, zatim zdravstveni inspektori, pa prosvjetni inspektori, onda inspektori rada i gospodarski inspektori sada već ugaslog Državnog inspektorata. Kako je Državni inspektorat ukinut, ovaj konkretan slučaj proslijeđuje se na Ministarstvo financija, jer je „ono preuzelo poslove koji se odnose na ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, a koji su bili u nadležnosti gospodarskih inspektora Državnog inspektorata”. Ministarstvo financija izvješćuje nas o konkretnom slučaju, da oni zapravo nisu nadležni za takove stvari, već Ministarstvo zdravlja. Potom Ministarstvo zdravlja odgovara na upit:

“Izvješćujemo Vas da je Ministarstvo zdravlja nositelj izrade i tumačenja propisa kojima se regulira ograničenje uporabe duhanskih proizvoda”, kažu iz spomenutog ministarstva. Na upit hoće li konačno Konzum biti kažnjen, Ministarstvo zdravlja odgovora kako će poslati inspekciju i to sanitarnu – uskoro. Kada će to uskoro biti – ne zna se. Koje je to doba – uskoro? Koliko treba nadležnima da izađu na teren, mada im je lokacija poznata? Dakle, što priječi inspektore da uzmu spis u ruke i dođu do dućana, u kojem stoji reklama za cigarete? No, to se neće tako brzo dogoditi. Ipak se radi o Todoriću i njegovim prodajnim mjestima.

Iživljavanje na malim ljudima

Interesantno je kako su sve inspekcije ažurne i revno rade svoj posao kada su u pitanju kafići i ostali mali trgovci. Čovjek koji je izgubio posao, pa prodaje na zagrebačkom Glavnom kolodvoru slike i nakit, kako bi „preživio” na licu mjesta je s policijom i inspektorom udaljen, „jer nema potrebnu dozvolu”, a i „nitko i ništa je”, pa se na njemu svi mogući inspektori mogu iživljavati, na čelu s šefom Dinkom Bilićem iz Grada.

No kada je u pitanju Todorićev Konzum, ne žuri se nikome da ga „obiđe” i kazni. Ostale se sve kažnjava represivnim metodama, na mjestu, zatvaranjem i nemalom kaznom. Konzumu i njegovom vlasniku evidentnim kršenjem Zakona, što ga je država donijela, a od Todorića napravila tajkuna, prvo će se poslati inspekcija, pa sanitarna inspekcija, i tako sve dok ne ode u zaborav nelegalno reklamiranje. Upravo Država sama priznaje ovakovim postupcima i „šetnjom” upita novinara, kako podupire nelegitimnost, ne pridržavanje zakona koje je sama donijela, te kako se našem tajkunu i srpskom „veleposjedniku” ide na ruku i „žmiri” na nezakonite radnje. Todorić je postao jači od države, koja mu je svojim poticajima i zaduživanjem sve dala, da ga se danas ne usudi kazniti.

„Ne mogu vam reći, ako je u blagajni višak, predajem ga Todoriću, ali ako je manjak, moram ga iz svojeg džepa nadoknaditi”, kaže Tiskov zaposlenik, koji nema „nit svetka nit petka”. „Bakćemo se s fotografijama, pakiramo pakete, prodajemo novine, sladolede, CD-ove, postali smo i pošta i lutrija, prodajemo grickalice i sokove, kavu, ovo više nije kiosk, već mali dućan”, kaže Todorićev radnik. I to sve za oko tri tisuće kuna, rada: i subotom i nedjeljom.

No što se tiče reklame za cigarete u Srebrenom odgovor je: „Nadležni sanitarni inspektori će obaviti nadzor u navedenoj prodavaonici, gdje će utvrditi činjenično stanje, te će ukoliko utvrde nepravilnosti, postupiti prema Zakonu o sanitarnoj inspekciji i Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Predviđene novčane kazne za pravnu osobu koja izravno ili neizravno promiče duhanske proizvode su propisane člankom 27. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i iznose od 30.000,00 do 150.000,00 kuna”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja. Pa što se čeka, ako je evidento s fotografije i utvrđeno da Todorić krši Zakon svoje države? Da li bi tako nešto mogao, napraviti, recimo, u drugim članicama EU? Bio bi kažnjen po kratkom postupku, neovisno o imenu i prezimenu. Zakon naime, u niti jednoj pravo uređenoj državi ne poznaje ime i prezime, već kršenje zakona, što ih je pojedina država donijela. Hrvatska kao članica EU, morala bi se pridržavati zakona donešenih na svojem tlu. No i toga se ne drži. Dapače, legitimno ih ignorira. Pa što onda očekuje od svojih građana?

Utvrdili nepravilnosti, pa šalju inspekciju

Dakle, Ministarstvo zdravlja, ustvrdivši da Todorić nedvojbeno krši Zakon, još podsjeća da “Zakon pod neizravnom promidžbom smatra i vizualne karakteristike koje podsjećaju na duhanski proizvod, što je u ovom predmetu i slučaj”. To već svi znamo. No javnost zanima – kada će se Država početi pridržavati svojih zakona?

“Obzirom na mjesto navoda slogana (stalak za duhanske proizvode) i obzirom na činjenicu kako se u standardnom hrvatskom jeziku slovo „W” ne koristi za pisanje hrvatskog jezika, da se zaključiti da slogan neizravno promiče duhanske proizvode, u ovom slučaju brand Walter Wolf”, kažu u Ministarstvu zdravlja koje obećaje, kako će poslati sanitarnu inspekciju u Konzum. Na kraju, Ministarstvo zdravlja i samo potvrđuje kako je riječ o evidentnom kršenju Zakona koji bi Todorića mogao, samo u ovom slučaju stajati 30 do 150 tisuća kuna. Ali, početak postupka protiv Konzuma morat će pričekati, jer sanitarna inspekcija još nije izašla na teren, ali iz Ministarstva zdravlja, „obećavaju” da će to uskoro učiniti. Kada uskoro? U koje je to doba, ako je evidentno da krši Zakon? Zar će putovati iz Zagreba u inspekciju ili će to učiniti iz Dubrovnika? Što ih priječi da promptno reagiraju, navlas kao i prema malim trgovcima i kafićima koje sankcioniraju u minimalnom roku, na licu mjesta? Ili je to stoga što su možda i oni na Todorićevom „malom doprinosu popunjavanja kućnog budžeta, pa se nikome ne žuri? Od vrha pa nadolje.

Kamo sreće da jedino Konzum na krajnjem jugu Hrvatske ima prikrivenu reklamu, no čisto sumnjamo da će ovaj slučaj potaknuti val kažnjavanja Konzuma i „rezanje” privilegija, kao što je bilo slučaj kod restorana i kafića kada je promijenjen zakon o pušenju. Da podsjetimo, koliko je novaca privatnika, „otišlo” u zrak, u vrijeme vladavine ministra Milinovića, na tzv. „kabine za pušenje”, koje nikada nisu zaživjele, a mali poduzetnici i te kako „ulupali” novac, za nešto što je izgleda bio hir tadašnje Vlade. Hrvatska je jedina zemlja u svijetu, egzemplar, koja je „srušila” Zakon o pušenju, odnosno nepušenju, prije nekoliko godina, zahvaljujući ugostiteljima koji su se digli na noge i ukazali na nepravilnosti. Zakon je stoga „malo” odgođen i „prilagođen” ugostiteljima. No upravo tim činom ugostitelji su pokazali državi, kako baš nisu „ponizni” i kako neće tolerirati represivni aparat, koji po obične građane postaje svakim danom sve represivniji, a prema Todoriću posve blagonaklon.

Tisak prodaje nelegalno „coffe to go”

Nadalje Todorić na kioscima Tiska, koji su postali „pošta”, i mali dućani, prodaje i „coffe to go”, postao je u neku ruku i kafić, za što nema dozvolu, a tom prodajom, direktno „udara” na ugostitelje. Upit poslan u svezi „brzinske” kave, koja evidento ne ide na ruku kafićima, jer im je izravna konkurencija, Gradsko poglavarstvo, rada i poduzetništva odgovara:

„Ovaj Ured izdao je niz rješenja povodom zahtjeva Tisak d.d. Zagreb kojima je utvrđeno da kiosk, oprema i sredstva udovoljavaju propisanim uvjetima za obavljanje trgovine na malo i novinama i duhanskim prerađevinama i drugim proizvodima sukladno Odluci o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica i mjestima za ugostiteljsku djelatnost izvan tržnica koje se obavljaju u kioscima (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/10; 12/11; 10/12 i 20/13).

„Navedenim rješenjima nisu utvrđeni uvjeti za obavljanje trgovine na malo putem samoposlužnog aparata za kavu.” – kažu iz Grada, uputivši nas na Ministarstvo financija – Carinsku službu, koja je nadležna za caffee aparate na Tiskovim kioscima.

Dakle, Grad Zagreb, tj. njegovo Komunalno redarstvo nije nadležno za uklanjanje nelegalno postavljenih caffee aparata. Djelatnosti, koje su registrirane, Sektor za komunalno redarstvo prati, ali postavljeni caffe aparati nisu pod njihovom ingerencijom.

„Nema logike da je komunalno redarstvo zaduženo za caffe aparate”, kažu iz Gradskog komunalnog redarstva, upućujući na Ministarstvo financija, tj. Carinsku upravu. Uopće je poznato, da, gdje prestaje logika, počinje Hrvatska.

„Šetnja” Ministarstvom financija i Carinskom upravom

Ministarstvo financija tj. Carinska uprava „preuzela je dio poslova Državnog inspektorata, što se tiče improviziranih štandova, koji nemaju dozvolu postavljanja, to je u našoj nadležnosti, ali Tiskovi kiosci, ne znam što bih vam rekao”, kaže uljudni gospodin ne predstavivši se, koji nas upućuje u Sektor za carinski sustav i proceduru, a oni pak na svoju Službu nadzora. Služba nadzora, pod velikim upitnikom, „tko je zadužen za uklanjanje caffee aparata”, upućuje nas opet na Sektor za sustav i proceduru, a taj Sektor, na ravnatelja službe Carinske uprave gospodina Mučnjaka. On je trenutno na godišnjem odmoru, ali bi nam mogli „pomoći” u odgovoru tko je nadležan za nelegalno postavljene caffee aparate na Tiskovim kioscima, u Sektoru za nadzor. Opet zovemo Sektor za nadzor, iz kojeg nas upućuju na carinsku Službu informiranja, kojoj opetovano šaljemo mail s upitima koje smo već odaslali ravnatelju Carinske službe, Zlatku Grabaru, te ista pitanja ponavljamo, a na kraju krajeva da se konačno „raspetlja” tko je i za što nadležan i u kojem ministarstvu. „Zavlačenje” slučaja Tisak, od države ili Grada, ne može trajati do unedogled.

Carinska uprava odgovara na naš upit, da će sukladno svojim ovlastima obaviti nadzor na prodajnim mjestima Tiska d.d., no nije precizirala kada će to biti. Tako predvidljivo i isto kao iz odgovora Ministarstva financija vezano uz cigarete.

Na stranu sve, ali pitanje je – što sada rade i gdje su sada komunalni i državni inspektori, koji uredno dobivaju plaću? Nema ih za reklamiranje cigareta, nema ih niti za „coffe to go”, mada se radi o dva različita ministarstva. Po svemu sudeći, vrlo je vjerojatno da su došli do Tiskovog kioska, popili kavu i otišli. Da li su i oni na Todorićevom „proračunu” popunjavanja kućnog budžeta? Ili je Todorić ucijenio, gradonačelnika Milana Bandića, pa ovaj okreće glavu od nezakonite prodaje kave na kioscima, prebacujući lopticu na Ministarstvo financija, tj. Carinsku upravu, a ova pak „šeta” od nemila do nedraga, po svojim sektorima i službama, trošeći ili dobivajući na vremenu, da bi na koncu ostali odgovorili, da će obaviti nadzor nad Tiskovim kioscima, ali ni kod njih, kao niti u Ministarstvu zdravlja, ne zna se kada. Kod bolnice Sestara milosrdnica Zagrebu, postavljeni su caffe aparati, iz kojih „iscuri” kava od dvije do tri kune, dok na Todorićevom tisku ona košta pet ili šest kuna. U svemu navedenome, kafići gube svoj, iako mali, no ipak profit. Nije fer. To svjedoči i gomila upućenih mailova na mail www.objektivno.hr, u kojima se vlasnici kafića bune na Todorićeve kioske i prodaju kave. I to s punim pravom.

Makedonija

Radi zaštite kafića i restorana, te malim poduzetnicima kao poticaj, u Makedoniji se u 19 sati, zaključavaju rashladne škrinje i hladnjaci s pićima, na benzinskim crpkama i kioscima, upravo stoga kako bi kafići i restorani zaradili, te bili ravnopravni u odnosima prodaje. Nema šanse da se nakon 19 sati išta kupi, uključujući vodu, bezalkoholna i alkoholna pića na njima. Kazne su ogromne, te se svi pridržavaju Zakona. Uputit će vas ljubazno na kafić ili restoran, te vam objasniti zašto vam ne mogu prodati piće, a nisu u Europskoj uniji. No, niti ne trebaju biti. Makedonci su donešenim zakonom zaštitili svoje male ugostitelje i tako barem malo spriječili nelojalnu konkurentnost.

Bahati Todorić aboliran od inspekcija i kazni

Iz svega navedenog, očito je da su Tisak d.d. i Todorić abolirani unaprijed od svega – propisa, kažnjavanja i zakona; on može bahato ignorirati Zakone, jer za njega ne vrijedi ono što vrijedi za malog čovjeka, koji „svojim malim biznisom” puni državnu blagajnu, ali ga Zakon ne štiti, već „gazi”. Tko je sve ispremrežen u Todorićevoj mreži „malih naknada popunjavanja kućnog budžeta, da se zažmiri i okrene glava od njegovih izvan i zakonskih propisa, ne zna se, ali po svemu navedenome, pravo je pitanje – tko sve nije na njegovim jaslama?

Do kada će se država ponašati prema svojim građanima i malim poduzetnicima maćehinski, a prema njemu materinski? Svi smo jednaki, no ima nas i „jednakijih”. Država ovakim činom nečinjenja, otima malima, da bi Todoriću dopustila naprosto sve: i da prodaje novine, da drži ono što mu nije odobreno, prodajući kavu za koju nema odobrene minimalne tehničke uvjete, da reklamira cigarete prikrivenom reklamom i izrabljuje svoje radnike. On to sve može! Neka bilo koji mali poduzetnik proba napraviti navlas isto što i on radi. Odmah bi mu inspekcija pokucala na vrata, ušla u kasu i našla 50 lipa viška, te ga represivno, kao zadnjeg kriminalca kaznila, novčano i zatvaranjem lokala na određeno vrijeme. Jer, takav je zakon, a to i rade.

Nadalje, Todorić u Konzumovim dućanima drži i cigarete BAT-a, koje nisu vidljive, jer posluje s Tvornicom duhana Rovinj, koja malim poduzetnicima plaća da ne prodaju i drže duhanske proizvode konkurencije. U Slunju ih se u Konzumu može dobiti na zahtjev, „ispod žita”. Prodavačica će na upit otvoriti sasvim drugu ladicu i prodati cigarete BAT-a.

Bolesno ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja u Hrvatskoj ima samo po sebi povelike probleme: totalno uništenu zdravstvenu skrb za bolesne; medicinske sestre u ambulantama vade krv u posve neprimjerenim uvjetima, naplaćuju participacije, bolnice duge liste čekanja, samo ministarstvo u konfliktu s vlastitim liječnicima, i medicinskim osobljem, te na kraju i sa samim oboljelima. Očito je da Ministarstvo zdravlja, ne funkcionira, niti u jednom segmentu, a kamoli kažnjavanjem Todorića. To je bar najjednostavnija stvar, koju bi novi ministar Siniša Varga mogao odmah provesti.

Samo stoji činjenica da još uvijek ima humanosti, pa pod velikim opterećenjem rade svi zaposleni u zdravstvu. Očito je da Ministarstvo, ovakvo kakvo je danas, ne može funkcionirati. Prvi „raspašoj” napravio je u vrijeme HDZ-ove vladavine, bivši ministar Milinović, donijevši neke odredbe, koje su se ispod žita, među samim zdravstvenim radnicima „popeglale”, kao na primjer da se ortopedska pomagala „podižu kod liječnika opće prakse”. Tada su liječnici „ad hoc” reagirali preko svoje udruge, jer ortopedsko pomagalo je i stent, by pass za srce, umjetno oko, pužnica, a ne samo „štake”, „kolica” itd, pa je to u roku dva mjeseca vraćeno kako je i bilo. Zbrka koju je tadašnji HDZ-ov ministar Milanović izazvao tom uredbom, trajala je mjesecima, dok se liječnici nisu konačno konsolidirali. Na njega se samo „nadogradio” sada već bivši ministar Rajko Ostojić, svojim regulama i dobrim namjerama, koje su izazvale štrajkove, a platili pacijenti listama čekanja. Što će sadašnji, Siniša Varga napraviti – sam Bog zna. I sam rekavši, kako se „osjeća kao riba na gradelama”. Ako se uopće iz ovog kaosa može nešto napraviti. Ili će još dodatno zakomplicirati stvar, što je vrlo vjerojatno i sasvim moguće. Može početi, recimo od Todorića, jednim preciznim kirurškim zahvatom, sankcionirati postavljene prikrivene reklame za cigarete, pa nadalje sterilizirati sve nečistoće i unijeti reda u svoj novi resor. Tada bi, barem malo vratio vjeru u zdravstvo i donio nadu da se nešto kreće nabolje.

A možda, jer ništa nije nemoguće, kako je gradonačelnik Bandić primao „naknadu” od Hrvatske turističke zajednice, „pa nije znao da to nije u redu”, iako mu je njegova pravna služba trebala reći da je u sukobu interesa, prima i od Todorića neku naknadu za koju uopće ne zna ili zna, ili se pravi „bedast”, i žmiri na njegove (ne)uvjete, puštajući ga da radi što hoće. Jer to je i tako odgovornost ministarstva – još gore po gradonačelnika, ministarstva a i državu.

Kako smo dobili odgovor na pitanje „Tko će i kada početi uklanjati nepropisno postavljene caffe aparate s Tiska d.d., Objektiv nadalje očekuje da će inspektori što prije izaći na teren, ustvrđujući tko oštećuje gradski i državni proračun, jer Bandićevi gradski inspektori ili još gore, državni, do sada nisu radili svoj posao, barem što se tiče Todorićevih kioska. Oni i dalje nemaju minimalne tehničke uvjete za caffee aparate. Do zaključenja teksta, nismo dobili odgovor od Grada, kada je bio, ako je uopće bio natječaj za sporne cafee aparate, na koliko godina je sklopljen ugovor o prodaji „coffee to go”, tko su njegovi potpisnici, te zašto se ugovori o zakupu, ako ih uopće ima, ne mogu dobiti na uvid?

Odjel za gospodarske djelatnosti i rad

KLASA: 330-01/14-001/40
URBROJ: 251-09-05/002-14-2
Zagreb, 11. lipnja 2014.

PREDMET: Upit Vedrane Milas,
urednice političkog
časopisa Objektiv
– odgovor

Na upit urednice političkog časopisa Objektiv, gospođe Vedrane Milas očitujemo se u dijelu iz nadležnosti Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.
Nadzor i poduzimanje mjera u području prometa roba i usluga obavlja Ministarstvo financija – Carinska uprava.
U slučajevima kada je unutar kioska smještena i škrinja za sladoled izdanim rješenjem utvrđeni su uvjeti i za trgovinu na malo sladoledom u originalnom pakiranju.

S poštovanjem

PROČELNICA

Mirka Jozić, dipl.oec.

Jun 16 (1 day ago)

to javnost@carina.hr

Poštovani,

UPIT CARINSKOJ UPRAVI ŽURNO

Na upit nacionalnog političkog magazina Objektiv, tko je nadležan za inspekciju postavljenih caffe aparata na Tiskovim kioscima Ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, odgovorio nam je kako “Navodnim rješenjima, uza sve ostalo, škrinje za sladoled, rashladne škrinje za pića, Tisku d.d. nisu utvrđeni uvjeti za obavljanje samoposlužnog aparata za kavu”.

Nadalje se navodi u priopćenju kako je za navedeni slučaj zaduženo Ministarstvo financija – Carinska uprava.

Slijedom navedenog šaljem Vam slijedeće upite: Kada će i tko izaći na teren te ustanoviti da Tisak d.d. nelegalno ima postavljene aparate za kavu, kada će ih ukloniti, da li će biti materijalno kažnjen, te koje su inače sankcije za nelegalno postavljanje aparata za kavu na kioscima.

Odgovor iz carinske službe

Zakonom o trgovini („Narodne novine”, br. 87/08, 96/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13 i 30/14) propisani su uvjeti za obavljanje djelatnosti trgovine.

Člankom 13. predmetnog Zakona propisano je da za obavljanje trgovine moraju biti ispunjeni minimalni tehnički uvjeti kojima moraju udovoljavati prodajni objekti, oprema i sredstva pomoću kojih se obavlja djelatnost trgovine te drugi uvjeti propisani posebnim propisom s obzirom na oblik i način obavljanja trgovine, te opći sanitarni i zdravstveni uvjeti i uvjeti sukladni propisima o hrani kojima moraju udovoljavati prodajni objekti, oprema, sredstva i osobe koje neposredno posluju s robom, koja može utjecati na zdravlje ljudi, sukladno posebnim propisima.

Člankom 13. istog Zakona propisani su uvjeti za izdavanje rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima, koje na zahtjev stranke izdaje mjesno nadležni ured državne uprave u županiji, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba.

Sukladno odredbi članka 66. stavka 2. inspekcijski nadzor nad provedbom ovog Zakona i propisa donesenih na temelju istog provode nadležni inspektori Ministarstva financija, konkretno inspektori Carinske uprave.

Zakonom o Carinskoj službi („Narodne novine”, br. 68/13 i 30/14), u članku 4. stavku 3. propisani su poslovi Carinske službe, pa je tako jedan od poslova i nadzor na provedbom propisa kojima se uređuje obavljanje trgovine i obavljanje usluga.

Nadležni carinski službenici će sukladno svojim ovlastima obaviti nadzor na prodajnim mjestima Tiska d.d.

S poštovanjem,
Ministarstvo financija Carinska uprava

 

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close