Johnsonov Brexit je udarac Britaniji od 80 milijardi eura

Institut je procijenio da je britanska ekonomija sada za 2,5 posto manja nego što bi bila da Britanija nije glasala za izlazak iz Europske unije. Ugledni britanski think tank centar kritizirao je sporazum o Brexitu premijera Borisa Johnsona, zaključivši da će britanska ekonomija biti manja za 3,5 posto u idućem desetljeću, nego kad bi ostala u Europskoj uniji. U studiji Nacionalnog instituta za […]

Institut je procijenio da je britanska ekonomija sada za 2,5 posto manja nego što bi bila da Britanija nije glasala za izlazak iz Europske unije.

Ugledni britanski think tank centar kritizirao je sporazum o Brexitu premijera Borisa Johnsona, zaključivši da će britanska ekonomija biti manja za 3,5 posto u idućem desetljeću, nego kad bi ostala u Europskoj uniji.

U studiji Nacionalnog instituta za ekonomska i društvena istraživanja (NIESR) navodi se, da će sporazum nanijeti udarac Velikoj Britaniji od sedamdeset milijardi funti (osamdeset milijardi eura). Istraživači kažu da perspektive Ujedinjenog Kraljevstva pomračuju politička i ekonomska neizvjesnost i poručuju kako ne očekuju da će “gospodarska aktivnost biti potaknuta odobravanjem vladinog prijedloga sporazuma o Brexitu”.

Njihovo dugoročno predviđanje utemeljeno je na pretpostavci da će Velika Britanija napustiti blok sa sporazumom o slobodnoj trgovini s Unijom nakon tranzicijskog razdoblja, koje će trajati do 2021. godine, pri čemu će pregovarati o novim sporazumima s drugim zemljama. U studiji se navodi da će povećane “zapreke za robu i usluge, trgovinu i ograničavanje migracija” prisiliti ekonomiju da uspori.

Institut je procijenio da je britanska ekonomija sada 2,5 posto manja nego što bi bila da Velika Britanija nije glasovala 2016. godine za izlazak iz EU.

Vlada u Londonu, pak, planira drugačiji scenarij od onoga koji je razmatrao think tank centar.

“Namjeravamo pregovarati o sveobuhvatnom sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om, ambicioznijem od standardnog sporazuma o slobodnoj trgovini na kojem je NIESR utemeljio svoje zaključke”, navodi se u izjavi Ministarstva financija.

Prema rezultatima istraživanja instituta, Brexit bez dogovora nanio bi još veći udarac britanskoj ekonomiji, gubitkom bruto domaćeg proizvoda od 5,6 posto.

POPULARNE KATEGORIJE