IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT: HDZ četiri mandata, SDP četiri mandata

Hrvatska je birala svoje zastupnike u Europskom parlamentu sa čak 33 liste, na kojima je bilo nevjerojatnih 396 kandidata. No, Hrvatska ima 12 zastupnika, 11 odmah, odnosno 12 kad će se dogoditi Brexit. Objavljeni su prvi službeni, nepotpuni rezultati izbora na Europski parlament, nakon prebrojanih 98 posto glasova, a prema njima HDZ osvaja četiri, ali […]

Hrvatska je birala svoje zastupnike u Europskom parlamentu sa čak 33 liste, na kojima je bilo nevjerojatnih 396 kandidata. No, Hrvatska ima 12 zastupnika, 11 odmah, odnosno 12 kad će se dogoditi Brexit.

Objavljeni su prvi službeni, nepotpuni rezultati izbora na Europski parlament, nakon prebrojanih 98 posto glasova, a prema njima HDZ osvaja četiri, ali i SDP osvaja isti broj mandata! Prema objavi Državnog izbornog povjerenstva, Hrvatski suverenisti osvojili su jedan, Kandidacijska lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan.

Drukčijim načinom rečeno, HDZ je osvojio 22,73, SDP 18,64, Hrvatski suverenisti 8,45, Mislav Kolakušić 7,86, Živi zid 5,69, a Amsterdamska koalicija 5,28.

Ključne teme za Hrvatsku i Europu nisu u izbornoj kampanji bile elaborirane, nije se čula niti jedna ozbiljna rasprava koja se tiče ekonomije, uvođenja eura, porezne, ekološke, socijalne, migrantske, demografske, sigurnosne politike. Za mali broj glasača koji isu izašli na izbore, iako su veći nego prije pet godina, kriva je vladina politika i predizborna kampanja u kojoj se nije dovoljno govorilo o relevantnim europskim temama.

POPULARNE KATEGORIJE