IMA IH ILI NEMA: Spor oko potpisa za referendum

Nakon što se u srijedu navečer u medijima pojavila neslužbena informacija da građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” nisu prikupile dovoljan broj potpisa za referendumska pitanja, jer su prema tim navodima (anonimnim)  pronađene brojne nepravilnosti, ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da o tim spekulacijama nema saznanja. Dodao je da ne želi govoriti […]

Nakon što se u srijedu navečer u medijima pojavila neslužbena informacija da građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” nisu prikupile dovoljan broj potpisa za referendumska pitanja, jer su prema tim navodima (anonimnim)  pronađene brojne nepravilnosti, ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da o tim spekulacijama nema saznanja. Dodao je da ne želi govoriti o tome, dok ne dobije izvještaj Povjerenstva za provjeru valjanosti potpisa. Povjerenstvo ih, naime, još provjerava te će, kaže ministar, sredinom idućeg tjedna posao biti gotov.

-Tu imamo tri pitanja, ukoliko dođu do Sabora, Sabor će donijeti svoju odluku, rekao je ministar Kuščević.

Saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja, reagirajući na neslužbeno objavljenu informaciju u medijima kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava pa mu na raspravu o prvoj točki dnevnog reda – koju je omeo svojom akcijom i prekinuo sjednicu u srijedu – zauzeo je govornicu protestirajući tako.

– Budući da je cijeli proces prebrojavanja potpisa od početka kompromitiran i da je očita namjera ministra Lovre Kuščevića i premijera Andreja Plenkovića da se taj referendum sruši, ja ću iz protesta, budući da su okupirali institucije, okupirao sam govornicu, kazao je Grmoja dan kasnije.

Prema tim navodima, koji su isplivali u javnost, na nekim potpisnim listama vezanim za Istinu o Istanbulskoj provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB), kako navodi Jutarnji, utvrđene su umrle osobe. Na potpisima su otkriveni i državljani drugih zemalja, posebno oni iz Bosne i Hercegovine. Također, kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o ustavnoj definicija braka.

Dakle, obje su građanske inicijative potpise su prikupljale u svibnju, a Saboru su ih predale u lipnju.

Inicijativa “Narod odlučuje” potpise je prikupljala za dva odvojena referendumska pitanja. Prvo se odnosilo na korijenite izmjene izbornog sustava, a drugo na zabranu manjinskim zastupnicima da odlučuju o proračunu i povjerenju Vladi. Za izmjenu izbornih pravila Saboru su predali 405.342, a za drugo 407.469 potpisa.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” donijela je, pak, potpisne knjige sa 377.635 potpisa.

I jedna i druga inicijativa tvrdile su, dakle, da imaju više nego od zakonom traženih 374.740 potpisa (deset posto biračkoga tijela), potrebnih za raspisivanje referenduma.

Za provjeru potpisa APIS, kojeg je za taj posao pozvalo Ministarstvo uprave, dobio je rok od 45 dana, koji je 18. listopada.

Ovoga tjedna je objavljeno da je inicijativa ‘’Narod odlučuje’’ podnijela tužbu Ustavnom sudu, kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, tražeći da vlada nije odgovorna za to.

POPULARNE KATEGORIJE