HOD ZA SLOBODU: “Ovdje smo da pružimo otpor gaženju ženskih prava”

Kandidati koalicije za EU izbore stranaka Možemo!-politička platforma, Nova ljevica i ORaH – Nebojša Zelič, Ana Marija (Mima) Simić i Dragan Markovina  – u subotu su u Rijeci, uoči Hoda za slobodu održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o urušavanju ženskih prava u Hrvatskoj i Europi, te objasnili zašto ova koaliciji podržava Hod […]

Kandidati koalicije za EU izbore stranaka Možemo!-politička platforma, Nova ljevica i ORaH – Nebojša Zelič, Ana Marija (Mima) Simić i Dragan Markovina  – u subotu su u Rijeci, uoči Hoda za slobodu održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o urušavanju ženskih prava u Hrvatskoj i Europi, te objasnili zašto ova koaliciji podržava Hod za slobodu.

Tom je prilikom Nebojša Zelič (Možemo!-politička platforma) istaknuo: “Danas smo ovdje da bi zajedno s Riječankama i Riječanima i svima koji su se pridružili iz drugih gradova iskazali otpor gaženju ženskih prava. Ovdje smo da jasno kažemo da je tzv. Hod za život zapravo Hod protiv ženskih prava. Ovdje smo da bismo rekli da nedvosmisleno odbacujemo represivni diskurs i izmjene zakona koji umanjuju ravnopravnost žena i njihovo reproduktivno i seksualno zdravlje i prava. Osnovno pravo žena je da odlučuju o vlastitom tijelu i seksualnosti kako bi mogle slobodno uživati siguran reproduktivan život.” Govorio je i tome da je dostupan, siguran i legalan pobačaj osnovno žensko ljudsko pravo te naglasio: “naša se koalicija protivi svakoj promjeni zakona o pobačaju koji bi umanjio ženska reproduktivna prava i pristup sigurnom i dostupnom pobačaju. Upravo zato podržavamo prijedlog zakona koji je izradila neformalna radna skupina u kojoj je i naš kandidat dr. Lepušić i iznimna pravna stručnjakinja dr. Ivana Radačić predsjednica UN-ove Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena”. Zelič se osvrnuo i na to kako je pristup reproduktivnom zdravlju klasno pitanje, istaknuvši da socioekonomski položaj žene značajno ograničava njen pristup informacijama o vlastitim pravima, kao i pristup zdravstvenim postupcima. Iz tog razloga, koalicija zastupa stav “da pobačaj mora biti usluga pokrivena obaveznim osiguranjem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao što je to slučaj i u susjednoj Sloveniji”. Podsjetio je da u Hrvatskoj čak 60% ginekologa (186 od 322) zaposlenih u javnim bolnicama koristi pravo na priziv savjesti i odbija izvršiti pobačaj, te naglasio da se “koalicija protivi institutu priziva savjesti u medicini, odnosno zakonskoj mogućnosti da se on koristi naknadno, umjesto prije izbora profesija koje su osnovne u brizi za žensko zdravlje.”

Ana Marija (Mima) Simić (Možemo!-politička platforma) govorila je o pravima LGBT+ osoba, naglasivši kako “vjerski fundamentalisti diljem Europe žele dokinuti prava žena i seksualnih manjina, dok elite prešutno odobravaju rastući trend nasilja. Tzv. Hod za život uklapa se u taj trend i jasan je nastavak napada na LGBT osobe. Isti ljudi koji su pokrenuli Hod za život pokrenuli su i  tzv. referendum o braku koji je nedvosmisleno doveo do diskriminacije LGBT osoba, a protiv kojeg smo se borili kao aktivisti i aktivistice. Prvostupanjska presuda koju sam dobila protiv Željke Markić pokazuje da borba s njima ima smisla.” Istaknula je i da “ovdje danas želimo snažno podcrtati kako smatramo da se svaka osoba treba moći razvijati u skladu s vlastitim interesima, sposobnostima i osobinama ličnosti, bez podjela društvenih uloga na one za djevojčice i dječake, odnosno žene i muškarce.” Ova se koalicija zalaže za potpunu ravnopravnost LGBT+ osoba, uključujući i ravnopravni bračni status te iskazuje nultu toleranciju na homofobiju i transfobiju. “Godinama se kao aktivistice i aktivisti jasno suprotstavljamo diskriminaciji i nasilju nad LGBT osobama, a to ćemo raditi i kao političari. Kandidatkinje/i s naše liste potpisale/i su ILGA deklaraciju kojom se obavezuju beskompromisno i predano zalagati se za zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina uvijek i svuda.” Na nacionalnoj i EU razini podržavat će mjere koje osiguravaju zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba, naročito u području antidiskriminacije, zločina iz mržnje i govora mržnje.

Dragana Markovina (Nova ljevica) govorio je o problemu nasilja nad ženama i nasilju u obitelji istaknuvši ih kao  dodatan razlog podrške koalicije Hodu za slobodu, te izjavio da pravni i institucionalni okvir za stvarnu zaštitu žena od nasilja još uvijek je potpuno neadekvatan. “U listopadu 2018. godine Hrvatska je ratificirala tzv. Istanbulsku konvenciju, kojom smo se obvezali u svoje zakonodavstvo ugraditi zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprečavanje progona i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Drugim riječima, Istanbulska konvencija jasno propisuje da nasilje nad ženama mora biti kazneno djelo. U Hrvatskoj se, međutim, 95 posto prijavljenog nasilja u obitelji tretira kao prekršaj.” Potkrijepio je to činjenicom da je tijekom 2017. godine svega 4,5% slučajeva nasilja u obitelji tretirano kao kazneno djelo, a od preostalih 95,5% prekršajnih prijava, samo ih je 7% završilo bezuvjetnim zatvorskim kaznama. “To su porazne statistike koje pokazuju koliko je ovoj, a i prošlim vladama doista bila važna borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Stoga tražimo hitno pomicanje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.”

Izvor: Možemo! Politička platforma

POPULARNE KATEGORIJE