HDZ-ov juriš na vlast

Dobro je poznato da Milanović ionako ne voli napuštati Banske dvore i silaziti među narod, valjda je to HDZ-ov predsjednik već shvatio. Milanović ionako njeguje kancelarijski stil vladanja   Prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko neki je dan u stranačkoj središnjici predstavio svoje koalicijske partnere, s kojima planira ozbiljan napad na vlast. Pri tome, dakako, morao […]

Dobro je poznato da Milanović ionako ne voli napuštati Banske dvore i silaziti među narod, valjda je to HDZ-ov predsjednik već shvatio. Milanović ionako njeguje kancelarijski stil vladanja

 

Prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko neki je dan u stranačkoj središnjici predstavio svoje koalicijske partnere, s kojima planira ozbiljan napad na vlast. Pri tome, dakako, morao je komentirati i aktualne „tekućice”, one klasične dnevno-političke osvrte, sada već notorni „Lex Perković”. Upotrijebio je tešku artiljeriju, kazavši da smo „u Europsku uniju ušli kao prevaranti”. Time je Karamarko želio dodatno „podebljati” nesposobnost Milanovićeve Vlade, koju stalno proziva, optužujući je da je totalno nekompetentna. Naravno, to i jest zadaća oporbenog čelnika, ali otvoreno je pitanje koliko bi se, da u ovom trenutku, teoretski rečeno, HDZ preuzme vlast, ta stranka stigla snašla u sveopćem kaosu koji vlada državom. Prije svega gospodarskom.

Agresija Milanovića i Karamarka

No, Karamarko se ne bi smio ljutiti na novinare kada ga pitaju o toj nesretnoj ćirilici u Vukovaru i stalno poluljuto odvraćati kako on tada nije vodio stranku, kada je u Saboru taj zakon usvojen. Pa dobro, nije vodio, ali to ne znači da kao nasljednik HDZ-ove krune ne snosi odgovornost i za neke važne odluke koje je ta stranka donosila. Dijelom je u pravu kada kaže kako je premijer Milanović trebao otići u Vukovar i razgovarati sa tamošnjim stanovništvom o tom osjetljivom pitanju. Ali, dobro je poznato da Milanović ionako ne voli napuštati Banske dvore i silaziti među narod, valjda je to HDZ-ov predsjednik već shvatio. Milanović ionako njeguje kancelarijski stil vladanja, s povremenim duljim istupima na televiziji, kada se obraća svekolikom narodu. Zato Karamarko ne treba narogušeno govoriti kako su „takva pitanja tendenciozna te da HDZ nikad nije bio protiv ćirilice kao pisma”, po tko zna koji puta ponavljajući da u to vrijeme nije bio član HDZ-a već nestranački ministar. Predsjednik političke stranke, posebice tako velike, a još k tome i moguće ponovo vladajuće, ne smije iskazivati ni ljutnju, ni bijes, a ni slabe živce kada ga mediji pitaju važne stvari, ma koliko se one njemu ne sviđale.
Slično zna reagirati i Zoran Milanović, gotovo na rubu agresije, a to je također nedopustiv gard prema javnosti, jer javnost ima pravo sve znati. Uostalom, njih su dvojica ovdje zbog javnosti, a ne obrnuto. A ta ista javnost smije pitati sve što je zanima, trebali bi znati svi koji se politikom, ali i svim javnim djelatnostima bave. Doista je već presmiješno i pretragično da političari sebi već gotovo dva desetljeća uzimaju za pravo tretirati javnost, dakle, građane, kao „stoku sitnog zuba”. Ta su vremena, gospodo, prošla.

Nova koalicija

Vratimo se ipak HDZ-u, čiji predsjednik svakoga dana pokazuje sve veću želju za preuzimanjem vlasti, čak i nestrpljivost. Proteklih mjeseci HDZ-ovci su naveliko kritizirali poteze Vlade i tako se konačno trgnuli, a predstavljanjem svojih koalicijskih partnera sada su pokazali da se ozbiljno pripremaju za preuzimanje vlasti. Stoga su ponosno predstavili svoje partnere- HSS, HSP dr. Ante Starčević i Blok umirovljenici zajedno, a još se čeka i konačan odgovor HSP-a Danijela Srba, iako je ova posljednja stranka već doživjela da ju HDZ doslovce potopi u živo blato. U politici, međutim, nikada ne reci konačno NE. Posve je izgledno da će dojučerašnji krvni neprijatelji već sutra zajedno sjesti za isti stol i napadati nekog trećeg, s kojim su do prekjučer također izmjenjivali razne marifetluke.

Čišćenje obraza počinje

Početkom idućeg tjedna okupit će se i HDZ-ovo vijeće gospodarskih eksperata koje naveliko radi na gospodarskom programu, tvrdeći da imaju rješenje za hrvatske probleme. Kakav će biti gospodarski program HDZ-a trebalo bi se znati navodno brzo, iako su HDZ-ovci već u nekoliko navrata prolongirali njegovo javno predstavljanje. Zacijelo iz straha da ga kukurikavci možda ne bi „prekopirali”.
Iako je potpuno sigurno da prijevremenih izbora neće biti (pogledajte samo većinu u Hrvatskom saboru), zanimljivo je promatrati kako HDZ nestrpljivo čeka svoj trenutak. To je, dakako, posve legitimno; dočekaju li ga na sljedećim izborima, nadajmo se samo da će, dolazeći treći put na vlast, osvjetlati svoj potamnjeli obraz.

POPULARNE KATEGORIJE