Goran Marić odlazi, novi ministar državne imovine Krunoslav Katičić!?

Bombastičnom najavom prodaje državnih udjela u tri hotelske kuće  na Jadranu,  ministar državne imovine Goran Marić početkom ovog mjeseca najavio je, barem prividno, zaokret u obavljanju svog posla pokušavši u posljednji trenutak prikazati sebe kao učinkovitog ministra koji ipak radi ono za što je isključivo bio angažiran – da upravlja državnom imovinom. No, kako Objektiv […]

Bombastičnom najavom prodaje državnih udjela u tri hotelske kuće  na Jadranu,  ministar državne imovine Goran Marić početkom ovog mjeseca najavio je, barem prividno, zaokret u obavljanju svog posla pokušavši u posljednji trenutak prikazati sebe kao učinkovitog ministra koji ipak radi ono za što je isključivo bio angažiran – da upravlja državnom imovinom.

No, kako Objektiv saznaje iz redova bliskih vrhu HDZ-a, taj je pokušaj i svojevrsni ‘’labuđi pjev’’ ministra Marića koji je  nakon opetovanih, kako u vladajućoj stranci ističu, potpunih promašaja  i ministarskog poigravanja nevažnim stvarima,  politiziranja i svojevrsnog špijuniranja po drugim resorima pao u nemilost premijera Andreja Plenkovića koji ga uskoro namjerava smijeniti i na njegovo mjesto  postaviti sadašnjeg državnog tajnika –  Krunoslava Katičića.

Nezadovoljstvo Goranom Marićem

Kako se saznaje, nezadovoljstvo Goranom Marićem veže se, prvenstveno, uz njegovu neaktivnost u upravljanju državnom imovinom, ali dopuštenje za skandalozno preseljenje državnih ureda u prostor Croatia osiguranja čiju bi prodaju Adrisu, prema najavama, trebalo revidirati – ako ne već temeljito istražiti angažiranjem ‘’nadležnih institucija’’.

Osim toga, unutar HDZ-a i Vlade nezadovoljstvo Marićem buja i zbog njegova svojevrsna špijuniranja uprava državnih tvrtki, uvjetovanja suradnje čak i prema premijeru Plenkoviću  uključivši i Marićeve česte najave podnošenja ostavke  ne bi li ostvario svoje ciljeve. Podsjetimo, Marić je to koristio ne bi i dobio “svoje’’ ministarstvo državne imovine tijekom formiranje vlade , a ‘’podnošenjem’’ ostavke uvjetovao je i iznudio izbor svog kandidata Marina Pucara na čelo Podravke. Sve to radio je isključivši dogovor unutar Vlade, ali i ‘’svojeg ‘’ HDZ-a čijim se čelnicima kao i nekim ministrima, kako saznajemo, često ne želi čak niti javiti na telefonske pozive. No, krenimo redom. Najnovija Marićeva najava uspješnog  privođenja svrsi državne imovine pompozno najavljena u medijima odnosi se na natječaj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji je do sredine ovog mjeseca prikupljao pisma namjere investitora zainteresiranih za kupnju većinskih državnih udjela u tri turističke tvrtke – 68,94 posto dionica dubrovačkog Hotela Maestral, 55,48 posto dionica Hotela Makarska te 70,74 posto dionica crikveničkog Jadrana.

Neuspjeli pokušaji privatizacije

Naime,  CERP je objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica koje država i CERP imaju u te tri tvrtke te tako se sada prodaje 355.520 dionica Hotela Maestral čija  je ukupna nominalna vrijednost 71,1 milijun kuna, 621.086 dionica Hotela Makarska, nominalne vrijednosti 124,2 milijuna kuna, te 34.754.768 dionica Jadrana Crikvenica, ukupne nominalne vrijednosti 347,5 milijuna kuna.

No, iako je riječ o pokušaju navodno uspješnog Marićevog ‘’privođenja svrsi’’ državne imovine vrijedne više od 500 milijuna kuna, vrijedno je istaknuti kako problematični ministar samo nastavlja već ustaljenu praksu prijašnjih upravljača državnom imovinom, odnosno politiku mlaćenja prazne državne slame.

Konkretno, radi se o  ponovnom pokušaju prodaje državnih dionica u tim turističkim tvrtkama, primjerice čak o sedmom pokušaju privatizacije dubrovačkih Hotela Maestral.  Kako se u medijima isticalo, posljednji je pokušaj prodaje većinskog državnog udjela u toj dubrovačkoj hotelskoj tvrtki bio krajem 2015. A nakon što je u prvom krugu zaprimljeno 15 pisama namjere te u drugom krugu otkupljeno sedam dokumentacija na kraju nije zaprimljena ni jedna obvezujuća ponuda.  Osim navodno očekivane uspješne državne obiteljske srebrnine u Marićevu resoru na području Dubrovnika, država je već i ranije pokušala i prodaju većinskog udjela u Hotelima Makarska, a sada prikuplja i ponude za kupnju većinskog udjela u crikveničkom Jadranu, koji je početkom 2014. izišao iz stečaja.

Konkretno, iza Marićeva navodno aktivnog angažmana krije se najobičnije prikupljanje pisama namjere zainteresiranih investitora, a daleko je to od zaprimanja obvezujuće ponude i željenog uprihođivanja očekivanih 500 milijuna kuna. Zaključno, radi se o normalnom poslovanju CERP-a koje je iskorišteno za promociju Gorana Marića u mnogim medijima koji se, pak, ne bave i ostalim aspektima raspolaganja državnom imovinom – primjerice davanjem suglasnosti za zakup zgrada za potrebe ministarstava.

 

 

 

 

 

 

 

Konkretno, u proljeće ove godine Ministarstvo državne imovine  u potpunoj je tišini i ispod radara javnosti ‘’ispratilo’’ preseljenje – odnosno zamjenu prostora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz zagrebačke Ulice Franje Račkog u velebni prostor od čak 8400 kvadrata unajmljenih u zgradi Croatia osiguranja u Miramarskoj ulici.

 

Iako je HDZ – odnosno nova vlast najavljivala reviziju prodaje Croatia osiguranja moćnom Adrisu,  državni najam prostora u zgradi te sporno privatizirane kompanije prošao je uz prešutni blagoslov – odnosno suglasnost  inače glasnog resornog ministra Gorana Marića.

Na konkretni upit Objektiva kada je bio raspisan i proveden natječaj za zakup tog prostora,  tko se još javio na eventualni natječaj za prostor navodno prijeko potreban ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, dobili smo odgovor u kojem se, vjerovali ili ne, Marićevo ministarstvo državne imovine proglasilo nenadležnim iako daje suglasnost!

‘’Državne institucije nemaju obavezu raspisivati javni natječaj prije sklapanja ugovora o zakupu privatnog poslovnog prostora. Pritom je važno naglasiti da Ministarstvo državne imovine daje suglasnost da se sklopi ugovor o zakupu. Ministarstvo državne imovine suglasnost može uskratiti ako uvjeti ugovora o zakupu nisu zadovoljavajući, odnosno ako je ponuđena zakupnina visoka. Ugovor o zakupu prostora na adresi Miramarska 22 u Zagrebu sklopljen je za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Agencije za regionalni razvoj’’, stoji u odgovoru Marićeva ministarstva.

Drugim riječima, obično glasni Goran Marić u ovom slučaju pere ruke i izbjegava odgovornost iako bi sporni zakup trebao biti, kao i privatizacija Croatia osiguranja, predmet javnog interesa –  ako ne već i eventualne istrage ‘’nadležnih institucija’’.  No, ni to mu nije, kako saznajemo iz redova vladajuće stranke, glavni i jedini grijeh zbog kojeg bi mogao i, kako mnogi kažu, trebao biti smijenjen.

Marić potrošio kredibilitet kod Plenkovića

Naime, uz neaktivno i netransparentno, odnosno mutno, upravljanje državnom imovinom Mariću se zamjera i uplitanje u stvari koje nimalo nisu u zoni njegove odgovornosti. Primjerice, umjesto da privodi svrsi zapuštenu državnu imovinu, Marić se poigrava špijunskim razotkrivanjem rasipništva u državnim firmama i predstavljajući se kao veliki borac protiv korupcije, otkriva tko u državnim tvrtkama najviše troši na službena putovanja, dnevnice i reprezentaciju.

Iako je to u uređenim državama stvar nadzornih odbora tih tvrtki, Goran Marić je kao šef raspolaganja državnom imovinom u srpnju ove godine uživao u predstavljanju, kako se čini, vlastite analize u poslovanju čak 48 državnih firmi i institucija od HEP-a, Plinacro-a, pa sve do zračnih luka Osijek, Rijeka i Split uključivši i njegove opaske o troškovima službenih putovanja i reprezentacije. Kako je istaknuo, Marić nije htio upirati prstom u nikoga, ali je naglasio kako su troškovi mogli biti znatno niži i da je kod nekih izostala ‘’poslovna odgovornost’’.

Upirući prst u druge, a skrivajući vlastitu nesposobnost, nerad i ‘’poslovnu (ne)odgovornost’’, Goran Marić potrošio je svoje kredite – uključivši i onaj kod premijera Plenkovića, tvrde izvori bliski vladajućoj stranci. Prema neslužbenim informacijama, razmatra se Marićeva smjena i moguće imenovanje novog ministra državne imovine.

Kao najizgledniji kandidat spominje se  Krunoslav Katičić, sadašnji državni tajnik u ministarstvu državne imovine, ali i  ujedno dobar kvartovski prijatelj premijera Plenkovića s kojim je studirao i izlazio. Plenković, kako zlobni jezici zaključuju, s Katičićem barem ne bi morao sudjelovati u igri ‘’pokvarenog telefona’’ i ucjenama ostavkom, kao što je dosad bio slučaj s problematičnim Goranom Marićem.

POPULARNE KATEGORIJE