GIBRALTAR: Ne daju Amerikancima iranski tanker – ovo je EU

Gibraltar je odbio zahtjev Sjedinjenih Država da preuzmu iranski tanker, koji bi uskoro trebao isploviti iz tog britanskog teritorija koji ga je u srpnju zaplijenio pod sumnjom da prevozi naftu u Siriju protivno europskim sankcijama. Gibraltarski Vrhovni sud prošli je tjedan tanker službeno oslobodio, no savezni sud u Washingtonu u petak je izdao nalog za zapljenom […]

Gibraltar je odbio zahtjev Sjedinjenih Država da preuzmu iranski tanker, koji bi uskoro trebao isploviti iz tog britanskog teritorija koji ga je u srpnju zaplijenio pod sumnjom da prevozi naftu u Siriju protivno europskim sankcijama.

Gibraltarski Vrhovni sud prošli je tjedan tanker službeno oslobodio, no savezni sud u Washingtonu u petak je izdao nalog za zapljenom tankera, nafte koju prevozi i gotovo milijun dolara.

Gibraltar je, međutim, u nedjelju objavio da neće ispuniti taj zahtjev jer ga obvezuje pravo EU-a.

“Europski režim sankcija protiv Irana, koji vrijedi na Gibraltaru, mnogo je uži od onog koji vrijedi u SAD-u”, objavila je gibraltarska vlada, dodajući da ne može od Vrhovnog suda tražiti da postupi prema američkom zahtjevu.

Washington je pokušao zaplijeniti brod tvrdeći da je povezan s Iranskom revolucionarnom gardom koju je proglasio terorističkom organizacijom.

Iran, pak, niječe da je tanker prevozio naftu u Siriju. Teheran je kazao da je spreman poslati svoju mornaricu da isprati tanker bude li potrebno.

Brod je preimenovan iz Grace 1 u Adrian Darya-1 i sada umjesto panamske nosi iransku zastavu.

Dva tjedna nakon zapljene tankera Iran je zaplijenio britanski tanker Stena Impero, koji je plovio u Hormuškom tjesnacu, a još ga drži.

POPULARNE KATEGORIJE