FRANCUSKI POUČAK O PROSVJEDIMA – NE OKUPE SE JEDAN DAN PA SE ONDA RAZIĐU NA GODINU DANA: Macron najavio da će se odreći predsjedničke mirovine od 6000 eura mjesečno

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako će se odreći svoje mirovine u namjeri da utiša štrajkove koji su paralizirali promet u zemlji. Zbog masovnih trotjednih prosvjeda koji su na ulice izveli desetke tisuća ljudi, blokirane su mnoge prometnice, škole i bolnice. Francuzi su u generalni štrajk krenuli zbog mirovinske reforme. Premijer Édouard Philippe najavio je, kako će prijeći […]

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako će se odreći svoje mirovine u namjeri da utiša štrajkove koji su paralizirali promet u zemlji.

Zbog masovnih trotjednih prosvjeda koji su na ulice izveli desetke tisuća ljudi, blokirane su mnoge prometnice, škole i bolnice.

Francuzi su u generalni štrajk krenuli zbog mirovinske reforme. Premijer Édouard Philippe najavio je, kako će prijeći na bodovni mirovinski sustav za generacije rođene od 1975. nadalje, postupno će biti ukinut specijalni režim za određena zanimanja, a pomaknut će se i dobna granica za mirovinu sa 62 na 64 godine.

Oko 69 posto Francuza protivi se najavljenoj mirovinskoj reformi. Zbog blokada željeznica, nastao je kaos u prometu, a mnogi putnici koji su imali planova za Božić i blagdane, bili su osuđeni pronaći neki drugi oblik prijevoza ili odustati od planova. Mnogi su gradovi blokirani, a električni romobili su postali glavno gradsko prijevozno sredstvo, kako u velikom Parizu, tako i u manjim gradskim sredinama.

Predsjednik Emmanuel Macron stoga je odlučio, kako će možda najava da se odriče svoje predsjedničke mirovine, a koja bi iznosila 6000 eura mjesečno, mogla ublažiti nezadovoljstvo naroda. Njegov je ured tome dodao, da predsjednik neće prihvatiti mjesto u Ustavnom sudu kojeg francuski predsjednici automatski dobivaju, a sa čime dolazi i mjesečna naknada od 13.500 eura.

POPULARNE KATEGORIJE