DRAMA U SKUPŠTINI: Bandić i HDZ protiv Hasanbegovića ili – lud zbunjen, normalan?!

Iako su uspjeli smaknuti maršala Tita s jednog od najljepših zagrebačkih trgova, Nezavisnima za Hrvatsku – Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih nije pošlo za rukom isto to učiniti s bistom Ive Lole Ribara. Bandićeva stranka Rada i solidarnosti te Nezavisni za Hrvatsku glasali su za s ukupno 16 ruku, protiv je bila ljevica s ukupno […]

Iako su uspjeli smaknuti maršala Tita s jednog od najljepših zagrebačkih trgova, Nezavisnima za HrvatskuZlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih nije pošlo za rukom isto to učiniti s bistom Ive Lole Ribara.

Bandićeva stranka Rada i solidarnosti te Nezavisni za Hrvatsku glasali su za s ukupno 16 ruku, protiv je bila ljevica s ukupno 15 ruku  dok je 10 HDZ-oih skupštinara bilo suzdržano. I tako je u Gradskoj skupštini pao prvi prijedlog Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih koji su tražili da se bista makne jer tvrde da je postavljena mimo procedura.

Hasanbegović nakon ovakvog raspleta kaže da Nezavisni za Hrvatsku nisu gubitnici nego moralni pobjednici jer je njihov prijedlog utemeljen na “neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti i procedura koju je srušila neobična “ad hoc”  koalicija HDZ-a, Radničke fronte i SDP-a. Odsad će, tvrdi Hasanbegović, svi oni koji će se pozivati na kršenje zakonitosti i procedura pokazati političku licemjernost.

Kao da je zagrebačka Gradska skupština ili bili koja druga skupština u Hrvatskoj tijelo u kojemu se vodi briga o moralu, vrijednostima, integritetu, proceduri.

HDZ je suzdržano “podržao” Bandića – koji nije htio ukloniti bistu Lole Ribara – a još manje ugroziti koaliciju sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih. Da se ne bi zaboravilo, taj isti HDZ je, danas suzdržan, a 1996. je uklonio bistu Lole Ribara.

Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Gradske skupštine tu činjenicu komentira da današnji HDZ-ovi vijećnici nisu oni koji su bistu skidali 1996. i  “ne vidi u čemu je problem”.

Sve je to zapravo politički igrokaz u kojemu je Bandić Hasanbegoviću pokazao da ga ne može gaziti svaki put kad mu se ‘ćejfne’.

No, na kraju – dojam koji svaki upućujeniji Zagrepčanin ima –  jest da Hasanbegovića i Esih Zagreb nije nikada previše zanimao. Komunalni problemi, sve lošiji standard građana, ovrhe zbog neplaćenih komunalija Holdignu koji je osnovan da računi budu upola jeftiniji (što su birači odavno zaboravili), nisu tema Nezavisnih za Hrvatsku. Njih zanimaju samo ideološka pitanja. Upali su u Skupštinu da bi skupljali bodove za buduće parlamentarne izbore. Titu jesu skinuli s pijedestala, a u priči s Lolom Ribarom predstsavljaju se kao žrtva jer “samo poštuju proceduru i zakone”.

Njima je bila kakva pojava u javnosti s ideološkim predznakom dovoljna jer vjeruju da će ih ekstremna desnica na idućim izborima svekoliko podržati. Bude li tako, koga će zbog njih najviše boljeti glava? Aktualnu garnituru HDZ-a.

POPULARNE KATEGORIJE