CRKVA I SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE: Prijavljivanje zlostavljanja

Papa Franjo objavio je nova pravila koja vrijede za Katoličku crkvu na globalnoj razini o prijavljivanju seksualnog zlostavljanja, obvezujući time po prvi put sve biskupije da uspostave sustav prijavljivanja zlostavljanja ili zataškavanja tog. Kako navodi CNN, prema novim odredbama, sve katoličke biskupija u svijetu trebaju do 1. lipnja 2020. godine uspostaviti “javan i pristupačan” sustav […]

Papa Franjo objavio je nova pravila koja vrijede za Katoličku crkvu na globalnoj razini o prijavljivanju seksualnog zlostavljanja, obvezujući time po prvi put sve biskupije da uspostave sustav prijavljivanja zlostavljanja ili zataškavanja tog.

Kako navodi CNN, prema novim odredbama, sve katoličke biskupija u svijetu trebaju do 1. lipnja 2020. godine uspostaviti “javan i pristupačan” sustav za prijavu zlostavljanja. Odredbe obuhvaćaju unutarnju proceduru Katoličke crkve te ih moraju slijediti sve biskupije.

Nova pravila objavljena su nedugo nakon konferencije o seksualnom zlostavljanju koja se održala u Vatikanu te predstavljaju obećanje pape Franje da će sprovesti “konkretne mjere” u borbi protiv seksualnog zlostavljanja unutar Katoličke crkve.

U Katoličkoj crkvi do sada nije bilo jedinstvenog i univerzalnog sustava za izvještavanje i istraživanje navoda o zlostavljanju.

Iako su ove nove odredbe važne u smislu procedura koje treba slijediti u takvim slučajevima, one se za sada ne bave pitanjem što će se dogoditi svećeniku ili biskupu koji prekrše ta pravila.

POPULARNE KATEGORIJE