BREXIT: Velika pobjeda za Irsku

U središtu spora bilo je pravno jamstvo da će granica između Sjeverne Irske i Republike Irske ostati otvorena, tzv. “backstop”, na kojem su irski premijer Leo Vardakar i njegovi europski saveznici inzistirali, a Britanija naposljetku preko volje i s velikim otporom pristala. Kada je nacrt sporazuma o brexitu bio objavljen, irski političari s cijelog političkog […]

U središtu spora bilo je pravno jamstvo da će granica između Sjeverne Irske i Republike Irske ostati otvorena, tzv. “backstop”, na kojem su irski premijer Leo Vardakar i njegovi europski saveznici inzistirali, a Britanija naposljetku preko volje i s velikim otporom pristala.

Kada je nacrt sporazuma o brexitu bio objavljen, irski političari s cijelog političkog spektra hvalili su ga kao najbolji mogući rezultat za Irsku, baš suprotno od dubokih podjela koje su o tome zavladale u britanskom parlamentu.

Irska vlada sada na međunarodnoj pozornici ima veću težinu i stekla je ugled mudrog pregovarača, dok prestiž Velike Britanije istodobno opada.

Irska je imala četiri prioriteta u pregovorima – zaštititi mirovni proces, sačuvati prava na putovanja dogovorena s Britanijom i minimalizirati gospodarske posljedice brexita te naposljetku potvrditi svoje mjesto u “srcu Europske unije”.

Svjesna da će uskoro ostati izolirana na rubu trgovinskog bloka, irska vlada je stavila veći naglasak na svoje članstvo u Uniji izrazima solidarnosti.

A ispitivanja javnog mnijenja sugeriraju da pozivi zagovornika ‘tvrdog’ brexita da Irska slijedi Britaniju i napusti EU nisu naišli na plodno tlo.

Ispitivanje agencije Red C ranije ove godine pokazalo je da 92 posto Iraca sada podržava ostanak u EU, prema 88 posto prošle godine.

Izvor: Hina

POPULARNE KATEGORIJE