BLIŽI SE BITI ILI NE BITI: Štrajk u školama se nastavlja, ali i pregovori sindikata s ministrima

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec rekao je, nakon pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, da će od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi te da su zatražili od Vlade očitovanje o sindikalnom prijedlogu, a u međuvremenu štrajk prosvjetnih radnika ide dalje. “Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno, no, […]

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec rekao je, nakon pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, da će od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi te da su zatražili od Vlade očitovanje o sindikalnom prijedlogu, a u međuvremenu štrajk prosvjetnih radnika ide dalje.

“Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno, no, točan termin još nije dogovoren”, rekao je Mihalinec nakon završetka sastanka, dodavši da sve aktivnosti sindikata, tj. štrajk i prosvjed, idu dalje prema najavljenom rasporedu.

“Nakon dva sata razmijenili smo argumente, mi smo ponovno argumentirali naše zahtjeve i dali prijedlog kako izaći iz ove situacije”, kazao je Mihalinec, ali nije želio govorit o pojedinostima pregovora.

‘’Štrajk ide dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima dat ćemo svima koji sudjeluju u štrajk na referendumsko izjašnjavanje, najavio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem najavila je za srijedu veliki prosvjed kojim će sindikati nastaviti borbu za dostojanstvo zaposlenih u školama.

“Razgovori idu dalje, uvijek smo naglašavali da dijalog nema alternativu i trebamo naći rješenje za probleme u sustavu obrazovanja. U pregovorima u Ministarstvu smo argumentirano ponovili naše zahtjeve i iskomunicirali što očekuju naši zaposlenici u školama. Dajemo priliku Vladi da razmisli o svim našim valjanim argumentima”, poručila je Šprem.

Upitana jesu li od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak dobili neke upute za srijedu, kada će organizirati štrajk u cijeloj zemlji, Šprem je rekla da ministrica treba razmisliti što će se odvijati tijekom školske godine. Podsjetila je kako je danas 17. dan štrajka, no, prema cirkularnom modelu danas su učitelji zapravo peti dan u štrajku.

‘’Ciklus je dovoljno dugačak da se, ako postoji želja i volja, pokaže da je obrazovanje važno i nađe primjereno rješenje. Situacija je ozbiljna i mislim da Vlada treba što hitnije ponuditi rješenje problema, naglasila je Šprem.

Upitana hoće li štrajk biti plaćen, Sanja Šprem je rekla kako nisu o tome razgovarali, ali sindikati očekuju da bude.

POPULARNE KATEGORIJE