ARGENTINA: Unatoč protivljenju Crkve i prijetnjama biskupa, parlament izglasao legalizaciju pobačaja

Argentina je napravila povijesni korak kada je, unatoč protivljenju Katoličke crkve, donji dom parlamenta prihvatio nacrt zakona o legalizaciji pobačaja u prvih četrnaest tjedana trudnoće. Za nacrt zakona glasalo je 129 zastupnika, a 125 je bilo protiv, nakon 22-satne rasprave u kojoj su razlike između stranaka nestale, ustupajući mjesto strastvenoj debati. Prihvaćanje je povijesno važno […]

Argentina je napravila povijesni korak kada je, unatoč protivljenju Katoličke crkve, donji dom parlamenta prihvatio nacrt zakona o legalizaciji pobačaja u prvih četrnaest tjedana trudnoće. Za nacrt zakona glasalo je 129 zastupnika, a 125 je bilo protiv, nakon 22-satne rasprave u kojoj su razlike između stranaka nestale, ustupajući mjesto strastvenoj debati.

Prihvaćanje je povijesno važno za Argentinu gdje je Katolička crkva upregnula sve snage kako nacrt zakona ne bi prošao. Biskupi su se mobilizirali ne bi li uvjerili zastupnike da ne glasaju za zakon, zaprijetivši čak izbacivanjem iz Crkve.

Pobačaj je dosad u Argentini bio moguć samo u slučaju silovanja ili opasnosti za zdravlje majke.

Papa Franjo, Argentinac, u pismu je pozvao Argentince da ne prihvate zakon o pobačaju.

“Apsurdno je i nepravedno prihvatiti zakon kojim se odobrava ubijanje ljudskih bića koja se treba poštovati od samog začeća”, rekao je Luis Pastori, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, član koalicijske vlade Cambiemos.

POPULARNE KATEGORIJE